2p

Várhatóan nyereségadóként kerül elszámolásra.

A Richter Gedeon Nyrt. tájékoztatása szerint a 2024. január 26-i hatállyal az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 4/A. §-a módosítása alapján a gyógyszergyártó a 2024. adóévre vonatkozóan gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megfizetésére is kötelezett.

A gyógyszeripari extraprofitadó alapja a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, míg a gyógyszeripari különadó a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre kerül kivetésre. A gyógyszergyártó a 2024. adóévi gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó kötelezettsége a rendeletben foglaltak szerint a tárgyi eszköz beszerzések és K+F értékének összegével csökkenthető legfeljebb az adó összegének 50 százalékéig. A gyógyszergyártó által az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót, legfeljebb annak összegéig, csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg.

A rendelet alapján a Richter úgy számol, hogy 2024-ben várhatóan nagyágrendileg 8 milliárd forint extraprofit adót fog fizetni, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül további terhet nem fog jelenteni. Az adó várhatóan nyereségadóként kerül elszámolásra.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!