3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Meghökkentőnek tűnhet a világ egyik legnagyobb dohánygyárának, a Philip Morris International vezérigazgatójának kijelentése, Jacek Olczak szerint a hagyományos cigarettázás napjai meg vannak számlálva. Nagy kérdés persze, hogy a változásokból hogyan kerülnek majd ki a cégek.

Jacek Olczak, a Philil Morris International (PMI) most kinevezett új globális vezérigazgatója szerint a dohányipar számára az egyik legnagyobb kérdése, hogy a vállalatok meg tudnak-e felelni az egészségügyi kihívásoknak. A cigaretták egészségkárosító hatása az egész szektort komoly kihívások elé állította, nem véletlenül fordít a PMI is nagyon komoly erőforrásokat a minél kevésbé káros termékek kifejlesztésére.

A szakember szerint a fogyasztók és a gyártók is kijelölték az új irányt, így nem kérdéses, hogy a hagyományos cigaretták egy idő után eltűnnek. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján Jacek Olczak úgy vélekedett, hogy a füstmentes termékek jelenthetik a megoldást. A PMI által kifejlesztett termék pozitív piaci fogadtatásra talált, és mind több fogyasztó tér át az ilyen dohánytermékekre, sőt sokan ezt követően könnyebben tudnak felhagyni a káros szenvedéllyel. A vezérigazgató egyúttal cáfolta azt a tévhitet is, hogy sokan a kevésbé egészségkárosító termékek révén lesznek nikotinfüggők, majd térnek át a hagyományos cigarettákra.

A vállalatvezető várakozása szerint öt éven belül a bevételeiknek már a felét az ilyen termékek tehetik majd ki. Ez egyébként társadalmi szempontból is jó, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy az elektromos hevítésű dohánytermékek ugyan a fogyasztókra károsak, de sokkal kisebb mértékben, mint a hagyományos cigaretták. További pozitívum, hogy a cigarettázók környezetében lévőknek nem okoz egészségkárosodást.

Jacek Olczak, a Philil Morris International (PMI) most kinevezet CEO-je (Forrás: PMI)Jacek Olczak, a Philil Morris International (PMI) most kinevezet CEO-je (Forrás: PMI)

A kormányok és szabályzó hatóságok folyamatosan értékelik az új termékeket és ennek megfelelően kapnak besorolást a termékek. Az új vezérigazgató megemlítette, hogy Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását.

Az ilyen típusú besorolások az egészségügyi kérdéseken túl adózási szempontból is fontosak lehetnek, hiszen a dohánytermékek terhelése éppen azért kimagasló jelenleg, mert a fogyasztóik az átlagosnál nagyobb számban szenvednek különböző betegségekben.

A vezérigazgató szerint a kormányzati szereplőknek azért is érdemes lenne megfontolni a kevésbé ártalmas termékek alacsonyabb adóztatását, mert ezzel a fogyasztók váltását is ösztönözni lehetne, hiszen számukra is vonzóbb lenne egy olcsóbb termék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.