TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 18. 15:10
mfor.hu

Az utóbbi idők botrányai miatt sokan megfosztanák hatalmától a közösségi oldal alkotóját. 

Négy jelentős részvényes is jelezte, hogy eltávolítanák Mark Zuckerberget a Facebook éléről, a a milliárdos vezetése alatt történő botrányok miatt. Illinois, Rhode Island és New York állai kincstárnokai együtt adták be a javaslatot az elnökkel kapcsolatban. A Trillium Asset Management fedezeti alapkezelővel összefogva a befektetők azt szeretnék elérni, hogy a vezérigazgató és az igazgatóság elnöke pozíciójára külön embert nevezzenek ki - írja a Reuters.

Korábban már volt hasonló felvetés, a kisebb befektetők mozgástere azonban eltörpül Zuckerberggel szemben, az alapkezelő szerint ugyanakkor most is érdemes összefogni, hogy rávilágítsanak az Facebook alkotójával kapcsolatos problémákra. A következő éves részvényesi találkozó 2019 májusában esedékes, az igazgató tanács ekkor megvitathatja a kérdést.

Túl sok a hatalma?

A legnagyobb problémát az utóbbi időkben lezajlott események jelentik. többek között a Cambridge Analyticához kötődő adatvédelmi kihágásra, amely során több millió felhasználó adatai kerültek illetéktelenek kezébe. Ezen felül a hamis információk (fake news) rohamos elterjedése is hangos kritikákat váltott ki, a társaság korábban már beismerte, hogy nehezen vagy alig tudják meggátolni az ilyen információk elterjedését. Ezek előtt nem sokkal pedig Donald Trump választásával kapcsolatban merültek fel kételyek.

A Facebook vállalati struktúrája egy személybe foglalja a vezérigazgató (CEO) és az igazgatóság elnökének (chairman) szerepét, sok vállalatnál azonban ezekre a pozíciókra külön személyeket választanak. A Facebook vezérnek tőke szerint csupán 17 százalékos részesedésre van a vállalatban, a kettős pozíciója miatt azonban a szavazatok többségét birtokolja.

Bár a részvényesek nem állítják, hogy egy független elnöki pozíció megoldotta volna az utóbbi idők problémáit, a vélekedés szerint viszont kevesebb ilyen botrány lett volna, amit a részvényárfolyam is üdvözölne már. A Facebook részvényei eléggé ingadoztak az utóbbi évben, a szerdai kereskedést 10 százalékkal gyengébben zárta, mint az év elején.

Akár 1,63 milliárd dolláros bírságot is kiszabhatnak az Európai Unióban a Facebookra a friss, tömeges adatlopások miatt, írja a Wall Street Journal. Az október elején nyilvánosságra hozott hackertámadás, mely során több mint 50 millió felhasználó profiljához férhettek hozzá, önmagában is nagy csapás a közösségimédia-óriás hírnevére, a pénztárcájának pedig az EU tavasz óta élesben működő adatvédelmi törvénye, a GDPR vihet be egy komolyabb ütést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.