<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde közös tulajdonában lévő Keler Központi Értéktár Zrt. (Keler) – amely egyetlen magyarországi központi értéktárként biztosítja a hazai tőkepiac háttérrendszerének működését – a hétvégén sikeresen élesítette új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Keler, amely egy több éve tartó, átfogó program (Keler Szolgáltatásfejlesztési Program, KSZP) keretében 2021. december 6-án elindította az új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét, derül ki a cég közleményéből.

A rendszerben teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók (kiegyenlítések), amelyek végeredményeképpen valamennyi befektetőhöz eljutnak az értékpapírok és pénzek, legyen szó akár tőzsdei, akár tőzsdén kívüli (ún. OTC) ügyletekről, vagy új kibocsátásokról.

Több évig tartó kulcsfontosságú fejlesztés első szakaszának sikeres hétvégi élesítésén van túl a Keler, amelynek révén az elmúlt évtizedek legnagyobb szabású informatikai rendszer fejlesztése valósult meg

- mondta Demkó-Szekeres Zsolt vezérigazgató.

A program fő célja volt, hogy hazai, részben saját fejlesztői-szállítói háttérrel, új fejlesztési alapokra építve hozzunk létre egy hatékonyan működő, korszerű informatikai infrastruktúrát, amely azon túl, hogy biztonságos és egyszerűbben üzemeltethető, eleget tesz a szabályozói elvárásoknak is és egyúttal biztosítja a Keler egységes, európai sztenderdek szerinti működésének feltételeit is

- tette hozzá.

Az új rendszer élesítésével megvalósult azoknak a szolgáltatási elemeknek a jelentős része, amelyeket elsősorban a központi értéktárakat, és ehhez kapcsolódóan a kiegyenlítési fegyelmet szabályozó európai uniós rendeletek (CSDR, SDR) előírásai tettek szükségessé, amelyek alapvetően meghatározzák a Keler, illetve azon túlmenően a tőkepiac többi szereplőinek működését is, mivel egyes rendelkezései közvetlenül az ügyfeleket is érintik.

Az új értékpapír-kiegyenlítési rendszer azonban csak az első lépés volt a program keretében, mivel 2022. február elsejétől kezdve további elemekkel bővülnek a központi értéktár funkciói. Jövő februártól kezdődően jogszabályilag kötelezően alkalmazni kell a pénzbírságokat a Keler résztvevői körében történő meghiúsult kiegyenlítések után és a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében további adminisztratív intézkedések (adatszolgáltatás, nyilvántartások kezelése) szükségesek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.