2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Egyesült Államok kormányának több magasrangú tisztségviselője is felülvizsgálná Elon Musk ügyleteit, beleértve a Twitter tervezett megvételét és a SpaceX Starlink műholdas hálózatát is - értesült pénteken a gazdasági hírekre szakosodott Bloomberg hírügynökség.

A Bloomberg információi szerint a tárgyalások még kezdeti fázisban vannak; egyelőre azt vizsgálják, milyen eszközei lehetnek a kormánynak Musk vállalkozásainak felülvizsgálatára. Az egyik ilyen lehetőség a kormány külföldi beruházásokat felügyelő bizottsága (CFIUS) lenne, amely az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma alá tartozik.

Musk 44 milliárd (18 300 milliárd forint) ajánlata a Twitter megvásárlására ugyanis lehetővé tenné, hogy a CFIUS vizsgálatot indítson; Musk konzorciumának ugyanis több külföldi befektető is tagja, köztük például a milliárdos Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Aziz Ál Szaúd szaúdi herceg, de ide tartozik a Binance kriptovaluta-tőzsde is, amely Sanghajban működik.

Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a CFIUS nem nyilatkozik arról, hogy mely tranzakciókat vizsgálhat. A befolyásos, dél-afrikai származású üzletember nemrégiben "megoldási tervvel" állt elő a Twitteren az ukrajnai konfliktusra, amellyel ukrán politikusokat is magára haragított, majd bejelentette, hogy a SpaceX nem képes a végtelenségig finanszírozni a Starlink műholdas internetszolgáltatás ukrajnai működését. Később aztán visszavonta kijelentését, s közölte, hogy tovább finanszírozza a szolgáltatás működtetését az Oroszország által megtámadott országban.

Májusban Musk még el akart állni a Twitter megvásárlásától, ami miatt a Twitter bírósághoz fordult. A hónap elején a milliárdos ugyanakkor bejelentette, hogy az eredeti feltételekhez igazodva mégis kitart a mikroblog közösségi oldalt működtető vállalat megvétele mellett. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!