<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Egyesült Államok kormányának több magasrangú tisztségviselője is felülvizsgálná Elon Musk ügyleteit, beleértve a Twitter tervezett megvételét és a SpaceX Starlink műholdas hálózatát is - értesült pénteken a gazdasági hírekre szakosodott Bloomberg hírügynökség.

A Bloomberg információi szerint a tárgyalások még kezdeti fázisban vannak; egyelőre azt vizsgálják, milyen eszközei lehetnek a kormánynak Musk vállalkozásainak felülvizsgálatára. Az egyik ilyen lehetőség a kormány külföldi beruházásokat felügyelő bizottsága (CFIUS) lenne, amely az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma alá tartozik.

Musk 44 milliárd (18 300 milliárd forint) ajánlata a Twitter megvásárlására ugyanis lehetővé tenné, hogy a CFIUS vizsgálatot indítson; Musk konzorciumának ugyanis több külföldi befektető is tagja, köztük például a milliárdos Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Aziz Ál Szaúd szaúdi herceg, de ide tartozik a Binance kriptovaluta-tőzsde is, amely Sanghajban működik.

Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a CFIUS nem nyilatkozik arról, hogy mely tranzakciókat vizsgálhat. A befolyásos, dél-afrikai származású üzletember nemrégiben "megoldási tervvel" állt elő a Twitteren az ukrajnai konfliktusra, amellyel ukrán politikusokat is magára haragított, majd bejelentette, hogy a SpaceX nem képes a végtelenségig finanszírozni a Starlink műholdas internetszolgáltatás ukrajnai működését. Később aztán visszavonta kijelentését, s közölte, hogy tovább finanszírozza a szolgáltatás működtetését az Oroszország által megtámadott országban.

Májusban Musk még el akart állni a Twitter megvásárlásától, ami miatt a Twitter bírósághoz fordult. A hónap elején a milliárdos ugyanakkor bejelentette, hogy az eredeti feltételekhez igazodva mégis kitart a mikroblog közösségi oldalt működtető vállalat megvétele mellett. (MTI)