<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Még életbe sem lépett a kormány által a légitársaságokra (is) kiszabott új teher intézménye, a Ryanair máris áthárítja a különadót az utasokra - ráadásul ezt nem fű alatt teszi, hanem teljesen nyíltan.

A Ryanair elnevezte légiforgalmi adónak a kormány által bevezetett extraprofitadót, és azt 3900 forint értékben ráterheli az utasokra - írja a Telex a légitársaság utasoknak küldött tájékoztatója alapján. 

„Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

Ez tehát azt jelenti, hogy az intézkedés visszamenőleges - nem csak a jövőbeli foglalásokra, hanem a már meglévő, július 1-jére vagy későbbi időpontra érvényes repülőjegyek után is felszámítják az új adót. A foglalásnál használt bankkártyát terhelik meg ezzel az összeggel, ha az utas ezt nem utasítja vissza. Aki nem szeretné kifizetni az áthárított új terhet, annak június 16-ig teljes áron visszaváltja a repülőjegyét a Ryanair.

Aki fel akar kerülni a gépre, fizesse be a kormány által kivetett különadót... Fotó: DepositphotosAki fel akar kerülni a gépre, fizesse be a kormány által kivetett különadót... Fotó: Depositphotos

A Telex emlékeztet: épp a Ryanair volt az a társaság, amely a napokban hivatalosan is "több mint ostobaság" jelzővel illette a légitársaságokra kivetetett extraprofitadót. " Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára" - írta a társaság közleménye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.