5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megtérülő befektetési lehetőséget láthattak Mészáros Lőrincék egy alcsútdobozi kft.-ben. Bár a cég maga hivatalosan is értéktelen, a benne lévő ingatlanvagyon sokat érhet, és a későbbiekben még annál is többet. 

Mészáros Lőrinc herceghalmi anyavállalata, a Talentis Group Zrt. április végén újabb leányvállalattal gyarapodott. A cégkivonatok tanúsága szerint 

2021. április 21-én egyedüli tulajdonosa lett az egykoron alcsútdobozi székhelyű Réz-hegy Településfejlesztő Kft.-nek. 

A cég gazdálkodása alapján az évek óta gyakorlatilag tetszhalott állapotban vegetál, ugyanis egy forint árbevételt nem termelt a Réz-hegy Településfejlesztő Kft. Utoljára ilyenre 2013-ban volt példa, az akkori éves beszámolója szerint 4,2 millió forintot könyveltek el egy telekértékesítésnek köszönhetően. Mint írták: 

"társaságunk 2013-ban ingatlan-beruházással foglalkozott, Alcsútdoboz Rézhegy-alján a társaság tulajdonában lévő területen, az idei évben 1 telket tudtunk értékesíteni". 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Bár az amúgy saját tulajdonú ingatlan adásvétellel főtevékenységként foglalkozó Réz-hegy Településfejlesztő Kft. immár hetedik éve nem jutott árbevételhez, valamiért mégis megérte átvenni a céget a korábbi tulajdonosoktól. 

A Kft. többségi tulajdonosa az alcsútdobozi önkormányzat volt, ők a 3 milliós pénzbeli törzstőkéből 2,24 milliót adtak, a maradék 740 milliót pedig a Quintas 99 Üzletviteli Tanácsadó Kft. tette be. A pénzbeli hozzájárulás mellett 139 millió forint értékű telekapport növeli tovább a Kft. törzstőkéjét, mely így összesen 142 milliót tesz ki. 

És pont ez a telekapport az, ami miatt megérhette megvenni a Réz-hegy Településfejlesztő Kft.-t. Az önkormányzati dokumentumok és a fellelhető információk alapján Rézhegy egy átalakulásra váró szőlőhegyi terület, ahol az önkormányzat 2002-ben lakópark építésébe kezdett, az alapozó munkákat el is végezték. Az ingatlan szomszédos a pár éve már Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Pannónia Golf és Country Clubbal. 

Vételár: pár millió forint

Abból kiindulva, hogy az elmúlt 7 évben gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem végzett a társaság, feltételezhetjük, hogy a lakópark projekt valahol elakadhatott. Ez pedig indokolhatta az értékesítési szándékot is, de bővebb információért az alcsútdobozi önkormányzathoz fordultunk kérdéseinkkel. A polgármester, Tóth Erika válaszában rögzítette: az önkormányzat üzletrészt értékesített, nem ingatlant. 

"Nem a társaságot, hanem a társaságban fennálló önkormányzati üzletrészt értékesítettük. A társaság évek óta veszteséges volt, jelentős mértékű adóssággal terhelt. Az értékesítést megelőzően könyvvizsgálói vagyonértékelést végeztettünk, mely szerint a cég értéke nulla forint. Az üzletrészt 7,8 millió forint összegért értékesítettük".

Az értékesítésről válasza szerint a település vagyonrendeleti előírásainak megfelelően több alkalommal nyilvános hirdetményt tettek közzé, melyre bárki tehetett ajánlatot. 

Tájékoztatása szerint az önkormányzatnak nem volt semmilyen külön feltétele az ingatlan további hasznosítását illetően, bár ezúttal is nyomatékosította: üzletrészt adtak el, nem ingatlant. A vevő terveit pedig nem ismerik. 

Ennek fényében joggal merül fel a kérdés, ha az ingatlanvagyont kivették a cégből, miért érné meg egy teljesen üres, értéktelen céget megvenni. Sejtésünket azt illetően, hogy az ingatlan is gazdát cserélt, a vevő, a Talentis Group válasza erősítette meg. 

"A Talentis Group Zrt. tulajdonosának - elkötelezett patriótaként – kiemelten fontos a térség fejlesztése, értékteremtő beruházások megvalósítása, munkahelyek biztosítása, illetve az ott élő fiatalok életkezdésének, egyetemi tanulmányainak támogatása. A Társaság ezen szellemiséghez és a társaság üzletpolitikájához illeszkedve vásárolta meg a Réz-hegy Területfejlesztő Kft.-t, illetve a tulajdonában lévő alcsútdobozi területeket" - tájékoztatta lapunkat a Mészáros Csoport. 

Bár szerettük volna megtudni, hogy milyen terveik vannak a területeket illetően, erre a kérdésünkre nem érkezett válasz. Ahogy a pontos vételárra irányulóra sem. Viszont a megismert számok alapján mindössze 10 millió forintos nagyságrend sejthető. 

Ha az alcsútdobozi önkormányzat 74,6 százalékos tulajdonrészéért 7,8 milliót fizetett a Talentis Group, akkor a kisebbségi tulajdonos üzletrészéért megközelítőleg 2,6 milliót kellett kifizetni. Vagyis

a vevő 10,4 millió forintos vételárért vásárolt meg egy hivatalosan nulla értékű céget. Valójában azonban jóval többet fizethettek ki ennél az összegnél. 

Több százmilliót is fizethettek

Az alcsútdobozi ingatlan tehát 139 millió forintos értéken került be a cégbe, a meglehetősen szűkszavú éves beszámolók szerint a társaság 352,6 millió forint értékű készletet, forgóeszközt tart nyilván. A mérleg másik oldalán pedig jelentős tartozásról árulkodnak a számok, több mint 367 millióról. 

A kiegészítő melléklet szerint ennek zöme, 366 millió forint hosszú lejáratú kötelezettség, mely teljes egészében tagi és egyéb kölcsönből adódik. Bár a kölcsönök ennél részletesebb tagolását nem tették közzé, tehát nem tudni, mekkora hányadot tesz ki a tagi kölcsön. Márpedig üzletrész értékesítése előtt ezt mindenképp ki kell egyenlíteni, tehát feltételezhető, hogy a Talentis Group a 10,4 milliós vételárnál többet fizetett ki. 

Mfor-vélemény

A számok alapján azonban elsőre egyáltalán nem világos, miért vett egy csak 132 milliós ingatlannal rendelkező alvó céget a Talentis, amelyen dupla akkora tagi és egyéb kölcsön volt, amit vélhetően tulajdonszerzés előtt ki kellett egyenlítenie. Mindebből arra lehet következtetni, hogy az ingatlanfejlesztés megtérülése idővel bőven visszahozza a most kifizetett pénzt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!