TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Nem sikerült sem túlszárnyalnia, sem pedig megismételnie a Puskás-relikviákat értékesítő cégnek a 2018-as rekordévét. Sok panaszra azonban még így sem lehet ok: pármillió forintos osztalék-fizetésre így is volt lehetőség.

A Puskás-relikviák értékesítésével és a hagyaték kezelésével foglalkozó puskas.com Kft. 2018-as rekordéve után tavaly némileg gyengébb számokat hozott - derül ki a most közzétett éves beszámolóból. A 44 millió forint után ugyanis "csak" 38,2 millió forint folyt be értékesítésből származó árbevételként. A jelentős mértékű visszaesés hátterére azonban a szűkre szabott kiegészítő melléklet nem világít rá; az árbevételeket még csak belföldi-külföldi vonatkozásban sem részletezik. Csupán annyi tudható, amit a korábbi mellékletekben is rögzítettek:

"a társaság bevétele emléktárgyak, könyvek és vagyoni értékű jogok értékesítéséből tevődik össze".

Fotó: MTI Fotó: MTI

Egy, az utóbbi, vagyoni értékű jogok értékesítéséből származó bevételről azonban egy teljesen más forrásból lehet tudni, igaz, az a tétel majd csak az idei beszámolóban fog feltűnni. Mint arról lapunk elsőként beszámolt fél évvel ezelőtt, idén február 27-én a Nemzeti Sportközpontok három évre szóló szerződést kötött a 47 százalékban Szőllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének tulajdonában lévő puskas.com Kft.-vel. A Puskás-névhasználatra irányuló szerződés 15 millió forintos, vagyis a Kft. évi 5 milliót kap majd ezen a jogcímen. Ez az új bevételi forrás az idei évre akár újabb rekordot eredményezhetne, ha azt feltételezzük, hogy nem csökken idén tovább a cég árbevétele. Ez azonban a koronavírus-járvány okozta nehézségeket és problémákat tekintve túlzottan optimista feltételezésnek tűnik, hiszen a válság a gazdaság minden szegmensében rengeteg céget állított kihívás elé.

A tavalyi beszámolóra visszatérve a csökkenő bevételek mellett összességében a ráfordítások stagnáltak annak eredményeként, hogy némiképp mérséklődött az anyagjellegű ráfordítás, a személyi jellegűek és az egyéb tételek pedig minimálisan emelkedtek.

Így üzemi szinten is már jelentősen visszaeső nyereséget mutatott ki a Kft., 10,4 millió után 6,5 milliót könyvelhettek el. Ezt a közel 600 ezres adófizetési kötelezettség végül 5,9 milliós tiszta nyereségre mérsékelte szemben az előző évi 9,5 millióval.

Bár a profit mérséklődött, azt teljes egészében osztalékfizetésre fordították a tulajdonosok, sőt, az eredménytartalékból kereken 7 millió forintra egészítették ki azt. Az osztalékon a tulajdonosok részesedésüknek megfelelően osztoztak, ami azt jelenti, hogy

  • a 47 százalékban tulajdonos Szőllősi Györgynek 3,29 millió forint jutott, míg
  • Puskás Ferenc unokája, a Spanyolországban élő, magyarul nem is beszélő Maria Reka Puskas Damborena 10 százalékban tulajdonos, így ő 700 ezer forintot kapott.

A puskas.com Kft. tulajdonosai 2016 óta egyébként minden évben fizettek osztalékot, vagyis a többségi tulajdonos, Szőllősi Györgynek azóta 13,14 milliót hozott a Puskás-hagyaték és a relikviák árusítása. Puskás Ferenc unokájának pedig 2,8 milliót számításaink szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.