2018. augusztus 9. 12:28

Újabb átalakulások mennek végbe Mészáros Lőrinc cégbirodalmában. Ezúttal a herceghalmi Talentis Group kebelez be két másik Mészáros-céget.

Az idei év főként az átalakulásokról és átrendeződésekről szól a Mészáros-birodalomban. Ennek legújabb fejezeteként három herceghalmi székhelyű társaságból csinálnak egyet. A Cégközlönyben megjelent hirdetmények szerint a Tatabánya főterének harmadát is birtokló TBP Ingatlanhasznosító Zrt., valamint a Kutatópark Zrt. beolvad a Talentis Group Zrt.-be.

A dolgozók vélhetően nem fognak túl sokat észlelni ebből, hiszen mindhárom cég egyaránt a herceghalmi Talentis Innovációs Központ és Inkubátorházban található.

A Talentis irodaháza Herceghalmon (Fotó: iroda.hu) A Talentis irodaháza Herceghalmon (Fotó: iroda.hu)

Az átalakulás után a Talentis Group saját tőkéje  865 millió forintról 2,8 milliárdra fog ugrani, az eddigi tevékenységekből felhalmozot -764 milliós eredménytartalék pedig 586 milliós pluszba fog fordulni, a társaság tőketartaléka pedig 862 millióról szintén 2 milliárd fölé ugrik. A Zrt.-nek a tavalyi éve egyébként kifejezetten jó volt, hiszen a korábbi 507 ezres árbevétel 120 millió fölé ugrott, és emellett egyéb bevételként is elkönyveltek 463 milliót. Ebből a végén 470 milliós nyereség maradt, míg 2016-ban még 50 milliós veszteséget hoztak össze.

Nem lehet ok panaszra a TBP Ingatlanhasznosító Zrt. teljesítményére sem, mint ismert, ez volt az a cég, mely a tatabányai önkormányzati cégben történő részesedésvásárlással megszerezte a város főterének harmadát. Az árbevétel tavaly közel a hétszeresére emelkedett, 424 milliót mutattak ki, amiből 287 millió nyereség meg is marad.

A Kutatópark Zrt. viszont évek óta kritikán alul teljesít: 2010 óta folyamatosan veszteségesen működik, az elmúlt pár évben már egy forintnyi árbevételük nem volt, költségek ugyanakkor keletkeztek, így tavaly 2016-hoz képest megduplázták a veszteséget és 5,4 milliót könyveltek el. Ráadásul, ha ez a tendencia a következő években is folytatódott volna, akkor tőkepótlásra kényeszerültek volna Mészárosék, hiszen tavaly a saját tőke már a jegyzett tőke alá csökkent. Igaz, még egyáltalán nem vészes mértékben, viszont pár éven belül könnyen elérték volna a kritikus szintet.