<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

8 milliárd forintba kerül a százhalombattai finomító tervezett karbantartása, amit nem lehet halogatni. Hozzá kell nyúlni a stratégiai tartalékhoz is, és felül kell vizsgálni az üzemanyagárstopot, hogy esélyünk legyen az importra. Hiány előfordulhat, de nem lesz nagy baj, ha nem indulnak be a pánikvásárlások.

Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az Indexnek adott interjút.

A mostani karbantartási munkálatokat másfél éve kezdte el előkészíteni a Mol, két hónapig tart majd, és mintegy 1200 szakember dolgozik rajta. Ez garantálja, hogy a finomító továbbra is biztosítani tudja Magyarország és a térség zavartalan üzemanyagellátását - mondta Ratatics Péter arra a kérdésre, miért éppen most állítják le az egyetlen hazai finomítót. A karbantartás költségvetése mintegy 8 milliárd forintot tesz ki.  Tervek szerint az üzemek fokozatosan indulnak újra: jelentős részük már szeptemberben, míg egy kisebb részük október végén, a karbantartás második üteme után.

A pozsonyi finomító felújítása viszont a terveknek megfelelően már be is fejeződött, teljes kapacitással üzemel.

A régió két másik finomítója, a schwechati és a cseh is éppen karbantartás, illetve baleset miatt áll, a piaci lehetőségek szűkösek, így elkerülhetetlennek látszik, hogy a stratégiai tartalékokhoz is hozzányúljanak - közölte a szakember. Emellett azt is mondta:

Felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esélyünk legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét.

A piac torzul az ársapkával, és ez hosszútávon nem jó, kiváltképp az egyre gyakoribb visszaélések miatt. A meghatározott 480 forintos ár jóval kevesebb, mint a piaci ár. A külföldi beszállítók ilyen feltételek mellett hosszú távon nem lesznek érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában - mondta Ratatics Péter.

Sorbaállás egy óbudai Mol-kúton 2022. nyarán. Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van - kéri a társaság. Fotó: MforSorbaállás egy óbudai Mol-kúton 2022. nyarán. Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van - kéri a társaság. Fotó: Mfor

Egyes kutakon lehet átmeneti készlethiány - ezért mindenkitől azt kérik, hogy

csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára

. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten - mondta Ratatics Péter. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.