<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Száz embert megmentettek.

A felszámolás alatt álló Tungsram zalaegerszegi üzeme hétfőtől Scintilla Fémalkatrész Kft. néven működik tovább, az új társaság bővíteni is tervezi a meglévő dolgozói létszámot - közölte pénteken a város polgármestere. Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében felidézi: a Tungsram tavaly áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig több ütemben 1600 dolgozóját bocsátotta el. A társaság májusban csődvédelmet kért, majd novemberben elindult a felszámolási eljárás.

A márka eltűnhet, de a dolgozók nem.  Fotó: MTI
A márka eltűnhet, de a dolgozók nem. Fotó: MTI

Az 1976 óta működő zalaegerszegi gyáregység hétfőtől Scintilla Fémalkatrész Kft. néven működik tovább, amely a felszámolás ideje alatt bérli a telephelyet és a gyártógépeket, később pedig vásárlással tulajdonossá válhat. A Scintilla a volt tungsramos dolgozókat rendes munkavállalói szerződéssel veszi fel. Az új vállalat 100 fővel indul el, de a vevői megrendelések növekedésével 150 ember foglalkoztatása a célja.

A zalaegerszegi üzem változatlan vevőkörrel, termékportfólióval és technológiával működik tovább, ugyanis a vevők nagy részét megtartották, őket továbbra is világszínvonalú kiszolgálásban kívánják részesíteni - jelezte a polgármester.

A felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. decemberben arról tájékoztatta a dolgozóit, hogy telephelyeinek és dolgozóinak egy részét új cégek veszik át, és csaknem ötszáz, eddig a Tungsramnál alkalmazott munkavállaló továbbfoglalkoztatása várható 2023 elejétől. Az akkori közlés szerint Zalaegerszegen álltak legközelebb a szerződéskötéshez, a tervek szerint a Videoton vitte volna tovább az eddigi kapacitást a gyáregység üzemeltetőjeként és a dolgozók egy részének foglalkoztatójaként.

(MTI)