2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A békéltetés szabályai változnak 2024-től.

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet – közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A vállalkozások interneten, személyesen és postai úton is benyújthatják a kérelmeiket, amennyiben adásvételi vagy szolgáltatási szerződés megkötésével és teljesítésével, termék vagy szolgáltatás minőségével kapcsolatos vitájuk van, és végfelhasználás céljából vásároltak árut vagy vettek igénybe szolgáltatást.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény január 1-jei változását követően ez a lehetőség az egyéni vállalkozók és vállalkozások számára megszűnik, de a békéltető testület és a kamara módosítási javaslatot nyújt be az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy digitális szolgáltatók és üzleti felhasználók élhessenek az eljárással. A BKIK kéri azt is, hogy a fogyasztók fogalmát terjesszék ki az egyéni, mikro-, kis- és középvállalkozásokra, így ők szintén igénybe vehetnék az ingyenes békéltetést – írták.

Lenne igény a békéltetésre. Fotó: Depositphotos
Lenne igény a békéltetésre. Fotó: Depositphotos

Igény lenne a szolgáltatásra a jövőben is

A tapasztalatok alapján jelentős az igény a peren kívüli megegyezésekre, a jogviták bíróságon kívüli rendezésére, ami egyébként az igazságszolgáltatást is tehermentesíti – indokolták a módosítások kezdeményezését.

A közlemény szerint a kisvállalkozók közelebb állnak a lakossági fogyasztókhoz, mint a nagyobb vállalatok, legtöbbjüknek nincs ügyvédje, jogi képviselője, számukra a békéltetés a hatékonyabb és olcsóbb megoldás. A testület évente több száz vállalkozónak segített a peren kívüli megegyezésben, és szeretné folytatni ezt a tevékenységét – tették hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!