<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az államtitkár kezdeményezi a SzÜSz módosítását.

Nem tipikus történet, hogy a civilek panasza meghallgatásra talál a hivatalokban, de most egy ilyenről tudunk beszámolni. Aki a jövőben a MÁV hibája miatt nem tudja igénybe venni a vasúttársaság szolgáltatásait, anélkül kérheti a menetjegy visszaváltását, hogy ezért kezelési költséget kellene fizetnie.

Ebben az esetben az utasok járnak jólEbben az esetben az utasok járnak jól

Ez jelenleg nincs így, amennyiben az utas azt követően keresi fel a MÁV pénztárát, hogy a vonatközlekedés helyreállt. Ebben az esetben hiába szól a jegy egy olyan járatra, amely valamilyen oknál fogva kimaradt, a pénzt csak a kezelési költség levonása után téríti meg a MÁV. Ezt csak akkor nem számítják fel, ha még abban az időben fordulunk a MÁV-hoz, amikor a vonatközlekedés még nem állt helyre. 

Egy ilyen eset miatt tett fel kérdéseket Fónagy Jánosnak egy jobbikos képviselő, Sneider Tamás. Még január végén történt Kőbánya-Felső állomáson, hogy a felsővezeték szakadása miatt nem jártak a vonatok. Az egyik utastól pedig kezelési költséget vont le a vasúttársaság a jegy visszaváltásakor: a 883 forintból 180 forintot vontak le ilyen jogcímen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára arról tájékoztatta a jobbikos politikust, hogy a MÁV a hatályos Személyszállítási Üzletszabályzat (SzÜSz) szerint járt el. Az utas szerinte kezelési költség nélkül visszakapta volna a jegy árát, amennyiben igazolni tudta volna a vasúttársaság alkalmazottjával, hogy a MÁV hibája miatt hiúsult meg az utazás.

De ezzel a megoldással valószínűleg az államtitkár sem lehet teljesen elégedett, mert jelezte, hogy kezdeményezni fogja a SzÜSz módosítását. Ennek lényege, hogy amennyiben a vasúti szolgáltatás igénybevétele a MÁV hibájából hiúsul meg, abban az esetben a vasúttársaság nyilvántartása alapján a visszatérítés kezelési költség mentesen történne meg.

Vagyis az államtitkár válasza alapján a jövőben különösebb tortúra nélkül kaphatjuk vissza a pénzünket, ha kimarad a járatunk a MÁV hibája miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.