2p

A GVH szabta ki, mert valótlan adatközlést állapított meg a cég ügyében.

Visszatérő "vendégként" a Magyar Telekomra még május végén vetett ki 30 millió forint eljárási bírságot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Nem ez ugyanis az első eset az elmúlt időben, amikor a tőzsdei cégnek vitája akadt a GVH-val.

Újabb büntetést szabtak ki a cégre
Újabb büntetést szabtak ki a cégre

A mostani ügy szálai még 2017-re vezetnek vissza. A versenyhivatal ugyanis fennakadt azon a gyakorlaton, hogy a telekommunikációs cég csak azokon a területeken biztosította egyik szolgáltatását az ügyfeleknek, ahol konkurensek is jelen voltak. Más területeken viszont - bár technikailag képes lett volna rá - a drágább, hagyományos szolgáltatást nyújtotta.

Az ügy folyományaként a Telekom vállalta, hogy áttekinti a hálózatát, és összeállítja azon települések listáját, ahol biztosítani tudja az olcsóbb szolgáltatást. Utóbb azonban jelezte, hogy 11 település esetében - rajta kívül álló okok miatt - mégsem tudja vállalni a szolgáltatás bevezetését, ezért módosítani kell a kötelezettségvállalását.

A GVH elfogadta a cég érvelését, ezzel együtt 30 millió forintos bírságot állapított meg. A döntés lényege, hogy "a kötelezettségvállalást elfogadó határozat a Telekomnak felróható okból valótlan adatközlésen alapult a kötelezettségvállalás terjedelme tekintetében, azaz a valós tényállás feltárásának meghiúsulása ténylegesen is bekövetkezett, megvalósult."

Leegyszerűsítve tehát a Telekom az első adatszolgáltatása során nem határozta meg pontosan az érintett településeket, és bár utóbb igazolható okokból a lista rövidítését jelezte, ez az eljárás mégsem felelt meg a versenyhivatal rendjének.

A hivatal a méltányossági szempontokat - köztük azt, hogy az eljárás során a Telekom mindvégig együttműködő volt - is figyelembe véve végül a kiszabható maximum 0,6 százalékában, azaz 30 millió forintban állapította meg a bírság mértékét.

Mint jeleztük, nem ez az első ügye mostanában a Telekomnak a GVH-nál, ebben a cikkben írtunk egy tekintélyes összegű bírságról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!