2020. június 2. 15:34
mfor.hu

A GVH szabta ki, mert valótlan adatközlést állapított meg a cég ügyében.

Visszatérő "vendégként" a Magyar Telekomra még május végén vetett ki 30 millió forint eljárási bírságot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Nem ez ugyanis az első eset az elmúlt időben, amikor a tőzsdei cégnek vitája akadt a GVH-val.

Újabb büntetést szabtak ki a cégre Újabb büntetést szabtak ki a cégre

A mostani ügy szálai még 2017-re vezetnek vissza. A versenyhivatal ugyanis fennakadt azon a gyakorlaton, hogy a telekommunikációs cég csak azokon a területeken biztosította egyik szolgáltatását az ügyfeleknek, ahol konkurensek is jelen voltak. Más területeken viszont - bár technikailag képes lett volna rá - a drágább, hagyományos szolgáltatást nyújtotta.

Az ügy folyományaként a Telekom vállalta, hogy áttekinti a hálózatát, és összeállítja azon települések listáját, ahol biztosítani tudja az olcsóbb szolgáltatást. Utóbb azonban jelezte, hogy 11 település esetében - rajta kívül álló okok miatt - mégsem tudja vállalni a szolgáltatás bevezetését, ezért módosítani kell a kötelezettségvállalását.

A GVH elfogadta a cég érvelését, ezzel együtt 30 millió forintos bírságot állapított meg. A döntés lényege, hogy "a kötelezettségvállalást elfogadó határozat a Telekomnak felróható okból valótlan adatközlésen alapult a kötelezettségvállalás terjedelme tekintetében, azaz a valós tényállás feltárásának meghiúsulása ténylegesen is bekövetkezett, megvalósult."

Leegyszerűsítve tehát a Telekom az első adatszolgáltatása során nem határozta meg pontosan az érintett településeket, és bár utóbb igazolható okokból a lista rövidítését jelezte, ez az eljárás mégsem felelt meg a versenyhivatal rendjének.

A hivatal a méltányossági szempontokat - köztük azt, hogy az eljárás során a Telekom mindvégig együttműködő volt - is figyelembe véve végül a kiszabható maximum 0,6 százalékában, azaz 30 millió forintban állapította meg a bírság mértékét.

Mint jeleztük, nem ez az első ügye mostanában a Telekomnak a GVH-nál, ebben a cikkben írtunk egy tekintélyes összegű bírságról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.