2p

Szabályozás fű alatt lett, és legalább kellemesen átláthatatlan is.

A hvg360 szúrta ki, hogy a kormány fű alatt kötelezővé tette az online kiskereskedőknek, hogy eladott áruikat a Magyar Postán keresztül is küldjék, ha a vevő úgy akarja. A rendelkezés március 28-án lép életbe, a nyúlfarknyi paragrafus egy december végi rendeletmódosításban elrejtve jelent meg – ráadásul senki sem tudja pontosan, hogy mit tette kötelezővé a kormány.

A cikk szerint a paragrafus csak annyit mond ki, hogy webshopban eladott áru „kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja”.

Senki sem tudja, hogy pontosan mit várnak el. Fotó: Depositphotos
Senki sem tudja, hogy pontosan mit várnak el. Fotó: Depositphotos

A hvg360 elemzése szerint ez két potenciális forgatókönyvet jelenthet, amelyből az egyik lényegesen nagyobb terhet róna a cégekre:

  • a lazább olvasat szerint a webshopoknak fel kell kínálniuk, hogy a megvett árut az állami céggel – egész pontosan annak csomagszállító leányával, az MPL-lel – is kiküldik, ha a vevő ezt szeretné. Ehhez nem kell leszerződniük a vállalkozással.
  • a legszigorúbb olvasat szerint viszont minden magyarországi webshopnak le kell szerződnie a Postával, és a vásárlások során a csomagküldési szolgáltatások akár teljes palettáját fel kell kínálnia a házhoz szállítástól az automatás átvételig.

Az egyértelmű, hogy a szigorúbb értelmezés nagyon másjellegű terheket jelentene, így miközben az életbelépésig már csak kevesebb mint két hónap van hátra, a portál arra számít, hogy az ügyben február végéig érkezhet a kormányzati kommunikáció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!