<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A támogatott cégek közt feltűnik egy ismert magyar énekesnő cége is.

A HVG cikke szerint az idei év első félévében összesen már közel 200 millió forint értékben kötött szponzorációs, illetve támogatási szerződéseket az állami Exim-csoport (a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító párosa) különféle magánvállalkozásokkal.

A csoport frissen már a május és júniusi hónapokban támogatott cégeket is mutatja: ebben a két hónapban 88 millió forint értékben támogattak öt céget, azokon keresztül pedig különféle kulturális eseményt, rendezvényt. A portál cikke szerint a szerződéseket két nap alatt, június 13-14-én írták alá és a támogatásként adott pénzek az 5-től 28 milliós összegig terjednek.

A HVG szerint a Plagiguel Művészeti Szolgáltató Kft.-nek adott 10 milliós támogatás a legkönnyebben beazonosítható, a cég ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa ugyanis Rúzsa Magdi énekesnő. A szerződéslistán a “Budapest park koncert támogatás” megnevezés lett feltüntetve, Rúzsának pedig volt is koncertje július elején.  A Plagiguel Kft. a tavalyi évet 192 milliós nettó árbevétel mellett 67 milliós adózott eredménnyel zárta.

Így osztották a támogatásokat. Fotó: DepositphotosÍgy osztották a támogatásokat. Fotó: Depositphotos

Nyomtalan támogatott cég

20 millió forint jutott egy 2015 óta létező, ám gyakorlatilag nyomtalanul üzemelő cégnek, a Mamikon Vagyonkezelő Zrt.-nek „koncertfilm támogatás” címszóval. A HVG hiába kereste a fő tevékenysége szerint ingatlan bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozó cég nyomát, honlapja nincs, egy budapesti társasházi lakásba bejegyzett székhelyükhöz telefonszámuk nincs, és a bejegyzett emailcím sem működik.  A portál cikke szerint a cégvezető és 50 százalékos résztulajdonos Tölg-Molnár Beátáról nem tudni sokat. Egy másik vállalkozás, a Taxhelp Tanácsadó és Üzletviteli Szolgáltató Kft. ügyvezetőjeként 2020. október 22-én Magyar Gazdaságért díjat vehetett át Varga Mihály pénzügyminisztertől, Linkedin-profilja szerint pedig jelenleg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ) vezető Eppel János elnöki tanácsadója.

A legkisebb támogatást, 5 millió forintot a Naviga Média Szolgáltató Kft. kapta, „Kulturális Fesztivál támogatás” címén. Az egyebek mellett a Képes Autósport című lapot kiadó, 2005 óta működő mikrovállalkozás vezetője és tulajdonosa Hoppál András, aki nemrég szervezett egy nyári fesztivált, a BalatonGreent Alsóörsön.

Egy alig aktív catering cégnek jutott a legtöbb pénz

A HVG cikke szerint a szerződéslista legnagyobb tétele 28 millió forintról szól, ez a Conviva Catering Kft.-nek jutott, egy „rendezvénysorozat” támogatására. A főtevékenységeként „rendezvényi étkeztetést” megjelölő Conviva Kft. ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa Hegyi Attila, a cég pedig tavaly 197,2 milliós nettó árbevételből csaknem 29 milliós adózott eredményt tudott kihozni. A portál megjegyzi, hogy a Conviva honlapja nem él, Facebook-oldala évek óta nem frissül, az ott megadott telefonszám sem létezik már.

Jazzpiknik

Végül 25 millió jutott Tonspec Kft.-nek rendezvénytámogatásra, itt a HVG arra következtet, hogy a cég által szervezett, augusztus 4–6. között zajló jubileumi, 10. Paloznaki Jazzpiknik fesztiválra kaptak pénzt, mivel az Eximbank már korábban is támogatta a céget. A vállalkozás tavaly 204 milliós nettó bevétel mellett 31 milliós profitot ért el

(HVG)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.