2019. április 24. 15:03

Részvényenként 100 forint osztalékot fizethet a gyógyszercég.

Szűken, de meglett a határozatképességhez szükséges többség a Richter Gedeon Nyrt. szerdai, a 2018-as év gazdálkodásáról szóló közgyűlésén. Bogsch Erik elnök azzal magyarázta az 50 százalékot épphogy meghaladó részvényesi jelenlétet, hogy idén helyszínt és időpontot is változtattak: a Stefánia úti MH Palota után a belvároshoz közelebb, a BMC-be vitték az eseményt, ami a megszokottnál egy órával korábban is kezdődött. Bogsch meg is jegyezte, hogy tulajdonképpen jó eredmény, hogy ennyi részvényes képviselteti magát.

A közgyűlés elé terjesztett határozati javaslat szerint a Richter Csoport 2018. évi gazdálkodásáról szóló, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerinti konszolidált beszámolóban 797,883 milliárd forint mérlegfőösszeg és 36,193 milliárd forint adózott eredmény szerepel.

A közgyűlés anyavállalati részvényenként 100 forint osztalékról szavaz (az egy részvényre jutó eredmény 190 forint volt), amely összesen 18,637 milliárd forint kifizetését jelenti. Az osztalék megállapítása során korrekciós tényezőként veszik figyelembe az egyik készítmény, az uniós megfelelősségi ellenőrzési problémákon keresztülment Esmya értékvesztésére elszámolt összeget. Az osztalékot június 27-ével kezdik kifizetni, a részvénykönyvben június 20-án nyilvántartott törzsrészvényesek részére. Az egy részvényre jutó 100 forintos osztaléknál az előző 4 évben csak 2016-ban fizetett többet a vállalat.

A közgyűlés végül elfogadta a tőzsdei társaság tavalyi évi gazdálkodásáról szóló jelentést és az osztalékfizetésre vonatkozó határozati javaslatot.