3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Minden szempontból rekord éve volt Mészáros Lőrinc zászlóshajó cégeinek, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, illetve az R-Kord Kft.-nek. A bővülés töretlenül folytatódott a koronavírus-járvánnyal beárnyékolt évben is. 

Megingathatatlanul stabil lábakon áll a Mészáros és Mészáros Kft. - derül ki a frissen leadott éves beszámolójából. A 2019-es 87,3 milliárdos árbevételt 112,8 milliárdra növelték, amiből a végén 15,55 milliárd forint adózott nyereség maradt. Ezt teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonos, sőt, még az eredménytartalékból is lecsípett egy keveset, hogy az összesen kifizetendő osztalék 15,715 milliárd forint legyen. 

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI)
Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI)

A Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosa a néhány évvel ezelőtt létrehozott Mészáros Építőipari Holding Zrt., a cégláncolat végén Mészáros Lőrinc található az Opus Global Nyrt. révén. Az építőipari holding egy másik társaság tulajdonosa is lett, a főként vasútépítéssel foglalkozó R-Kord Kft.-é. Utóbbi cég 2020-as évére sem lehet panasza a felcsúti vállalkozónak, mivel innen ki tudtak fizetni 3,473 milliárd forint osztalékot. 

Bár az R-Kord gazdálkodására sokkal inkább a stabilitás jellemző, mint a bővülés. 2020-ban az előző évivel gyakorlatilag megegyező árbevételt könyveltek el, 35,3 milliárd forintot (az előző évi 35,6 milliárd után). Ebből a végén 3,3 milliárd forint tiszta profit maradt, ami mintegy 700 millióval kevesebb a 2019-ben kimutatott 4 milliárd forintnál. 

Már jól látható, hogy a tulajdonos ebben az esetben is hozzányúlt az előző évek gazdálkodásának eredményeit tartalmazó eredménytartalék sorhoz az üzleti tervben célként meghatározott osztalék kifizetésének érdekében. Nagyjából 150 millió forinttal több osztalékot fizettek az elkönyvelt 2020-as nyereségnél. 

A Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. osztaléka a tulajdonos, Mészáros Építőipari Holding Zrt.-be folyik be, ezért érdekes megnézni ennek a társaságnak a beszámolóját is. A leadott dokumentumokból kiderült, az osztalék nem ezt a Zrt.-t gyarapította, mivel a holdingtársaság 19,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a közgyűlésen. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy meglehetősen pikáns helyzet alakult ki, mivel 2019-ben - a járvány és válság előtti utolsó békeévben - ennél jóval kevesebb, 15,8 milliárdos osztalékot tudott a holding kifizetni. A 2020-as év gazdasági nehézségei láthatóan nem akasztották meg a gyarapodó Mészáros-birodalom szekerét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!