3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Minden szempontból rekord éve volt Mészáros Lőrinc zászlóshajó cégeinek, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, illetve az R-Kord Kft.-nek. A bővülés töretlenül folytatódott a koronavírus-járvánnyal beárnyékolt évben is. 

Megingathatatlanul stabil lábakon áll a Mészáros és Mészáros Kft. - derül ki a frissen leadott éves beszámolójából. A 2019-es 87,3 milliárdos árbevételt 112,8 milliárdra növelték, amiből a végén 15,55 milliárd forint adózott nyereség maradt. Ezt teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonos, sőt, még az eredménytartalékból is lecsípett egy keveset, hogy az összesen kifizetendő osztalék 15,715 milliárd forint legyen. 

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI) Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI)

A Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosa a néhány évvel ezelőtt létrehozott Mészáros Építőipari Holding Zrt., a cégláncolat végén Mészáros Lőrinc található az Opus Global Nyrt. révén. Az építőipari holding egy másik társaság tulajdonosa is lett, a főként vasútépítéssel foglalkozó R-Kord Kft.-é. Utóbbi cég 2020-as évére sem lehet panasza a felcsúti vállalkozónak, mivel innen ki tudtak fizetni 3,473 milliárd forint osztalékot. 

Bár az R-Kord gazdálkodására sokkal inkább a stabilitás jellemző, mint a bővülés. 2020-ban az előző évivel gyakorlatilag megegyező árbevételt könyveltek el, 35,3 milliárd forintot (az előző évi 35,6 milliárd után). Ebből a végén 3,3 milliárd forint tiszta profit maradt, ami mintegy 700 millióval kevesebb a 2019-ben kimutatott 4 milliárd forintnál. 

Már jól látható, hogy a tulajdonos ebben az esetben is hozzányúlt az előző évek gazdálkodásának eredményeit tartalmazó eredménytartalék sorhoz az üzleti tervben célként meghatározott osztalék kifizetésének érdekében. Nagyjából 150 millió forinttal több osztalékot fizettek az elkönyvelt 2020-as nyereségnél. 

A Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. osztaléka a tulajdonos, Mészáros Építőipari Holding Zrt.-be folyik be, ezért érdekes megnézni ennek a társaságnak a beszámolóját is. A leadott dokumentumokból kiderült, az osztalék nem ezt a Zrt.-t gyarapította, mivel a holdingtársaság 19,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a közgyűlésen. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy meglehetősen pikáns helyzet alakult ki, mivel 2019-ben - a járvány és válság előtti utolsó békeévben - ennél jóval kevesebb, 15,8 milliárdos osztalékot tudott a holding kifizetni. A 2020-as év gazdasági nehézségei láthatóan nem akasztották meg a gyarapodó Mészáros-birodalom szekerét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.