3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május közepére az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében támogatott vállalkozói hitelek összege átlépte az 1100 milliárd forintot, ehhez kapcsolódóan a társaság által vállalt kezességek állománya közel 1000 milliárd forintot tett ki.

A kifejezetten a koronavírus okozta gazdasági visszaesés enyhítését célzó, tavaly bevezetett Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége bevezetése óra töretlen: az idei számok is azt bizonyítják, hogy a kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség lesz. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében garantált idei hitelek állománya május közepére meghaladta az 1100 milliárd forintot, a társaság teljes kezességvállalási portfoliójához kapcsolódó hitelek állománya pedig a 2000 milliárdot.

Dr. Búza Éva vezérigazgató hangsúlyozta: a Garantiqa Krízis Garanciaprogram eredetileg 500 milliárd forintot keretösszeggel indult, de ennek 700 milliárdra emelésére már tavaly szükség volt. Idén május közepére pedig a kezességvállalások összege megközelítette a 1000 milliárd forintot. Ezzel a Krízis Garanciaprogram keretében eddig 28 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette a Garantiqa.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója
Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indított garanciaprogram népszerűsége várakozáson felüli, ez azt jelenti, hogy az intézményi kezességvállalásnak elengedhetetlen szerepe van a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető garanciaeszköz került bevezetésre. A program célzott módon segíti a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházások megvalósítását.

Dr. Búza Éva kiemelte: mivel az Európai Bizottság döntése alapján a rendkívüli helyzetben a gazdaság megsegítése érdekében nyújtható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók, így 2021-ben egész évben elérhetővé vált a hazai vállalkozások számára a válság negatív hatásainak enyhítését célzó, rendkívül kedvező feltételrendszerű Garantiqa Krízis Garanciaprogram.

A vezérigazgató kiemelte: a kezességvállalás iránti fokozott igényt mutatja, hogy május közepére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. állami viszontgaranciás állományának mértéke átlépte az 1500 milliárd forintos szintet. Február végén jelent meg az a kormányzati döntés, amely a Garantiqa aktivitásához megfelelő mértékű állami viszontgarancia keretet biztosít: ennek értelmében az állami háttérrel vállalható kezesség 2021 végén fennálló maximális állománya 2200 milliárd forintról 2500 milliárd forintra emelkedett.

A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében - a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében - végrehajtott intézkedéseknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!