3p

Aznap, amikor újabb adag vakcina Magyarországra érkezését jelentették be, az éves beszámolót is közzétette a Pfizer - megduplázták a profitot 2021-ben.

A héten megérkezett az újabb szállítmány a Pfizer-BioNTech által az 5-11 éves korosztály számára kifejlesztett, Covid-19 elleni oltóanyagból Magyarországra. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a mostani a hatodik szállítmány volt, és 36 ezer adag oltóanyagot tartalmazott. Az oltóanyag 21 napos eltéréssel kétadagos oltási rendben alkalmazandó - írták.

Megduplázta profitját a Pfizer

Ez a 36 ezer adag vakcina persze csak csepp a tengerben, de azért ez is hozzájárult ahhoz, hogy csaknem duplájára nőtt a Pfizer bevétele tavaly, nyeresége pedig több mint kétszerese lett az egy évvel korábbinak a gyógyszeripari konszern honlapján kedden publikált éves beszámoló alapján.

Egy kiskorú kapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján. Ez is hozzátett a rekordprofithoz. (Fotó: MTI/Mónus Márton)
Egy kiskorú kapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján. Ez is hozzátett a rekordprofithoz. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az MTI által szemlézett beszámoló alapján a Pfizer 81,3 milliárd dollár bevételre tett szert 2021-ben, 92 százalékkal magasabbra az előző évinél. A negyedik negyedéves bevétel 23,8 milliárd dollár volt, 105 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A bevétel duplázódásáért elsöprő részben a koronavírus-járvány felelős. A Comirnaty Covid-vakcina és a Paxlovid Covid-gyógyszer nélkül az éves bevétel 6 százalékkal nőtt, 44,4 milliárd dollárra, a negyedik negyedéves pedig 2 százalékkal lett alacsonyabb.

A gyógyszergyár éves nyeresége 21,9 milliárd dollár lett a 2020-as 9,2 milliárd dollár után, a negyedik negyedéves pedig 3,39 milliárd dollár az egy évvel korábbi 847 millió dollár után.

Az egy részvényre jutó éves nyereség 4,42 dollár, 96 százalékkal magasabb az előző évinél, a negyedéves pedig 1,08 dollár, 152 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Vakcinákból 42,6 milliárd dollár bevétele származott tavaly a Pfizernek a 2020-as 6,5 milliárd dollár után. A negyedik negyedévben pedig 13,9 milliárd dollár a 2020 negyedik negyedévi 2,0 milliárd után.

Nagyot ígért idénre az igazgató, de még nagyobbat vártak a befektetők

A 2022-es évre a Pfizer 98-102 milliárd dolláros bevételt tervez, ezen belül csak a Comirnaty vakcinával 32 milliárd dollárt. Az egy részvényre jutó nyereség 6,35 és 6,55 dollár között lehet az idén - írja az MTI.

"Amennyiben a tervezett egy részvényre jutó nyereséget sikerül elérni, az a legnagyobb lesz a vállalat történetében" - kommentálta az idei eredménytervet Frank D'Amelio pénzügyi igazgató.

Jelzése mindenesetre nem győzte meg a piacokat, mert elemzők magasabb nyereségelőirányzatra számítottak az idénre. A Pfizer részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban a piacok keddi nyitása előtt két százalékot veszített az árfolyamából, a nyitás után pedig tovább esett az árfolyam, a veszteség magyar idő szerint 4 óra után meghaladta az 5 százalékot. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!