2019. június 13. 21:01

Működésének legnagyobb árbevételét sikerült elkönyvelnie a Rogán Antal helikoptereztetéséről is ismerté vált társaságnak tavaly. Köszönhetőe ez főként egy zsíros közbeszerzésnek.

 

Hatalmas gyarapodásról számol be a Rogán Antal helikoptereztetéséről ismerté vált társaság 2018-as beszámolója. A miniszterelnök kabinetfőnöke mellett a házelnököt, Kövér Lászlót és delegációját is Rómába utaztató társaság a 2017-es 915 millió forint után tavaly annak több mint dupláját, 2,2 milliárdot könyvelhetett el árbevételként. A kiegészítő mellékletből ugyan nem derül ki pontosan, hogy milyen tételnek, tevékenységnek köszönhető a látványos gyarapodás, a sajtóban megjelent hírek alapján azonban sejthető.

Fotó: NOL.hu Fotó: NOL.hu

A kadarkúti Fly-Coop Kft. még 2017 decemberében nyerte el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 571 millió forintos tenderét. A megállapodás részletei azonban csak 2018 áprilisában kerültek nyilvánosságra. Eszerint az Országos Vérellátó Szolgálattal kötöttek szerződést, melynek értelmében készenléti díjként havi 25 millió forintot, vagyis évi 300 milliót kap a társaság akkor is, ha egyetlen alkalommal sem szükséges felszállnia a gépeknek a kadarkúti repülőtérről.

Az Országos Vérellátó Szolgálat mellett azonban már jelentős vevői is vannak még a társaságnak, mint az a kiegészítő mellékletből kiderül, az viszont ezekben az esetekben is rejtve marad, hogy nekik milyen mértékű gyarapodás köszönhető. A dokumentumban jelentős partnerként tüntették fel a vérellátó mellett:

  • az AOG Solution Kft.
  • és a Mangusta Invest SA.

A két társaság közül az utóbbi, luxemburgi székhelyű társaság az érdekesebb. A Rákosi Tamás tulajdonában lévő Mangusta Invest egészen mostanáig ugyanis a TV2 csoport műsorgyártó partnerének, az IKO Holdingnak volt 49 százalékban a tulajdonosa, illetve harmadrészét birtokolta a hazai televíziós hirdetési piac egyik legnagyobb reklámértékesítő vállalatának, az Atmedianak. Rákosi részét nemrég a Hunmedia Befektetési Zrt. vette meg.

Visszatérve a Fly-Coop tavalyi évére, a bevételek látványos növekedésével párhuzamosan a kiadások is emelkedtek. Anyagjellegűként a korábbi 762 millió után 1,6 milliárdot számoltak el, személyi jellegűként pedig 58 millió után 84-et. A kiegészítő melléklet szerint a cég alkalmazásában 28 fő állt tavaly, bérköltségük alapján az átlagos bérük meglehetősen szerény volt: 192 127 forint.

Mindezek eredményeként üzemi szinten is a korábbi többszörösére nőtt a társaság nyeresége: az elért 364 millió forint majdnem hétszerese a 2017-esnek. Ezt az adófizetési kötelezettség, valamint a pénzügyi műveleteken elért veszteség némileg csökkentette és végeredményben 347,7 milliós adózott nyereséget mutathatott ki a cég. A tulajdonosok azonban ezt az összeget a cégben hagyták, osztalékfizetésről nem határoztak.

A cég mérlege szerint némiképp emelkedett a kötelezettség-állomány, 464 millió után 534 milliót tartottak nyilván tartozásként. Emellett 100 millió forintos lekötött tartalékot is képeztek fejlesztési tartalék címén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.