TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Bár Elon Musk hevesen cáfolta, egyenesen baromságnak minősítve, hogy a 420 ezer Tesla-előfoglalás mintegy negyedét törölték volna a vásárlók, a CNBC cikke szerint a nyilvánosságra került számok és állítások nem állnak össze. A tekintélyes gazdasági lap szerint mindezekből  az következik, hogy az új megrendelések nem tartanak lépést a Model 3 gyártásának régóta várt felpörgésével.

A Tesla vezére nemrég indulatosan minősítette baromságnak azokat a híreket, melyek szerint a 420 ezer előrendelés közel negyedét visszamondták volna a potenciális vásárlók. 

A CNBC azonban alaposabban megvizsgálta a kérdést, és arra a megepő következtetésre jutott, hogy az új megrendelések száma nem tud lépést tartani a Model 3 egyre növekvő gyártási kapacitásával.

Amikor 2017 júliusában a Tesla megnyitotta a Model 3 ezer dolláros előrendelései számára nyitott bankszámláját, robbanásszerűen jöttek az letétbefizetések. Mivel azonban sok potenciális vásárló még mindeig bizonytalan, hogy mikor kapja meg az autót, így a  Needham & Company nevű befektetési bank csütörtökön kiadott jelentésében arról írt, hogy a lehetséges vevők 24 százaléka lemondta előrendelését. Lényegeben erre jutott június tanulmányában a  SecondMeasure nevű adatelemző cég is.

Nos, ezeket a híreket cáfolta Musk egy pénteki tweetben, amiben azt is állította, hogy az elmúlt héten 2000 S/X és 5000 új Model 3 rendelés futott be a céghez.

 

 

A Tesla szóvivője a CNBC-nek azt mondta, hogy június 31-én még mind a 420 ezer előrendelés élt, annak ellenére, hogy 28 386 Model 3-at már leszállítottak a vevőknek. A szóvivő azt is hozzátette, hogy azok, akik előrendelésüket rendelésre változtatták vagy új vevők, három hónapon belül megkapják autójukat. Sőt, a CNBC három vásárlóval is beszélt, akik azt mondták, hogy a cég közlése szerint még hamarabb hozzájuthatnak gépkocsijukhoz.

A matek azonban nem jön ki a lap szerint. A második negyedév végére a Tesla végre elérte a kitűzött heti 5000 autó gyártását, a jövő hónapban pedig a heti 6000 a cél, hogy aztán hosszú távon elérjék az eredetileg kitűzött heti 8000 autó elkészítését. 

Azonban még ha a legmagasabb számot vesszük is alapul, akkor is több mint egy évbe telik a meglevő 420 ezres előrendelési igényt teljesíteni, ha feltételezzük, hogy mindegyikből valódi vásárló lesz. Ráadásul ez a szám nem tartalmazza a vadonatúj rendeléseket, amiről Musk számolt be tweetjében.

A Tesla Model 3 A Tesla Model 3

Más szavakkal, ha három hónapon belül a vevők megkapják a kocsijukat (ahogy a Tesla szóvivője nyilatkozta), akkor ez vagy azt jelenti, hogy még a szóban forgó 20-24 százalékosnál is nagyobb a visszamondások aránya, vagy azt hogy az előrendelők igen nagy arányban nem válnak valódi vásárlókká. (Vagy - és ezt már mi tesszük hozzá - a Tesla szóvivője nem feltétlenül bontotta ki az igazság minden részletét...)

A Tesla által közölt számok valódiságával kapcsolatban már korábban is vetődtek fel kérdések, egy korábbi alkalmazott, Martin Tripp fogalmazott meg hasonló vádakat, azt is hozzátéve, hogy a cég potenciálisan veszélyes akkumulátorokkal szállított le autókat. Válaszul a cég szabotázzsal és hamis adatszolgáltatással vádolta meg korábbi dolgozóját.

Egyelőre nem nagyon állnak rendelkezésre megbízható adatok, a különböző kereskedésekből különböző információk érkeznek, vannak olyanok is, amelyek arról számolnak be, hogy vevőik törlik Tesla-rendelésüket és inkább a Chevrolet Bolt EV-t vásárolják.

 

Nagyobb baj viszont Musk kijelentése. Ugyanis, ha új megrendelésként heti ötezer autó fut be, ez elmarad a jövő hónapra elérni kívánt hatezres gyártási mennyiségtől, nem beszélve a végső célként elérni kívánt nyolcezertől.

 

Arra sokféle magyarázat lehetséges, hogy miért maradnak el az új rendelések a tervezett gyártási kapacitástól. Ez lehet amiatt, hogy a Tesla nem képes mindenkinek leszállítani az autót egy éven belül, így az rendelők a sor végére kerülnének.

Dave Sullivan, az  AutoPacific elemzője szerint az olyan csúcskategóriás autók, mint a Model S vagy X vevőit nem érinti a várakozás, hiszen ők elve több autó birtokosai. A Model 3 tipikus vásárlója számára azonban a Tesla lenne az egyetlen autója, és egy ponton ezeknek a vevőknek elfoggyhat a türelme.

A Tesla szóvivője mindazonáltal nem aggódik az új megrendelések relatív lassú csordogálása miatt, mondván, ha majd elkezdik a vásárlókkal a valóságban megismertetni, tesztvezetésre kínálni az autót, a megrendelések is meg fogják haladni a gyártókapacitást. Ezen felül a Model 3 több verziójának megjelenése szintén emeli majd az előrendelések  számát.

De nem mindenki ilyen bizakodó. Hosszabb távon például a szövetségi adójóváírások is problémát jelenthetnek. A választott csomagtól függően a vásárló akár 7500 dollárt, a Model 3 bő ötödére rúgó összeget is jóváírhat, ám pont a héten erősítette meg a Tesla, hogy túl van a kétszázezredik eladott elektromos autón. Ez azért lényeges, mert ez az a határ, amin túl megkezdődik az adójóváírás lassú kivezetése: akik még ebben az évben kifizetik és megkapják autójukat, még a teljes adójóváírást megkapják, ám a kedvezmények  ezután  félévente  feleződnek, majd 2020-ra teljesen megszűnnek. 

A gyártás nagyon komoly megugrása nélkül az új vásárlók semmit sem fognak tudni jóváírni, ami újabb fejfájást okozhat a cégnek. Iparági adatok szerint  az új modellek iránti kereslet ugyanis rendszerint az első másfél évben éri el a csúcsot , bár az hozzátehető, hogy az elektromo autók piaca olyan új, hogy nem biztos, hogy a korábbi precedensek alkalmazhatók itt is.

Mindazonáltal a dolgokat tovább bonyolítja, hogy az elkövetkezendő 24 hónapban az elektromos autók vásárlói számára rengeteg új alternatíva nyílik, hiszen a VW, a Volvo, az Audi mellett a General Motors is két új modellt ígér 2019 közepére, jóllehet a GM is túllépi várhatóan a 200 ezres határt. A többiek viszont nem

A Tesla nagyon bízik a Model 3-ban, Musk azt ígérte, hogy tömegek számára készült modell profitábilissá, cash flow-pozitívvá teszi a céget. Éppen ezért a cégnek minden, a gyártósorról legördülő modellt értékesítenie kell, és a rendelések visszaesése vagy a rendelések tömeges törlése komoly fejfájást okozhat.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.