3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Októberben romlottak az üzleti várakozások, az ipari bizalmi index két éves mélyponton van, és a fogyasztók is pesszimistábbak mint egy éve - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérésében.

Októberben hosszú stagnálás után érezhetően esett, mínusz 16,8 százalékról mínusz 21,1 százalékra csökkent a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Az üzleti várakozások jelentősen, mínusz 5,4 százalékról mínusz 10,7 százalékra, a fogyasztóiak pedig kissé, mínusz 49,3 százalékról mínusz 50 százalékra romlottak. Az ipari bizalmi index a nyár eleji csúcspontjához képest hónapok óta romlik, októberben idei legalacsonyabb értékére esett. Az ipari cégek utoljára két éve voltak ilyen pesszimisták.

Az elmúlt időszak termelésének megítélése stagnált szeptemberhez képest, a következő háromhavi kilátások és a rendelésállományok megítélése viszont romlott. A saját termelésű készletek állományát kisebbnek látták a válaszadók, s visszafogottabb lett a foglalkoztatási szándék.

A tervezett áremelések mértéke és az áremelők köre alig csökkent. A kapacitáskihasználás jobb volt, mint a nyári, de elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építőipari bizalmi index értéke viszont - ha minimálisan is - de növekedett, állapítja meg a GKI. Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése érezhetően romlott, s kissé kedvezőtlenebbé vált a rendelésállomány értékelése is. A foglalkoztatási várakozások azonban kissé javultak. Az áremelési tervek intenzitása az előző hónaphoz képest valamelyest enyhült, s továbbra is sokkal kedvezőbb az egy évvel ezelőttinél - derül ki a felmérésből.

A kereskedelmi bizalmi index értéke július óta csökken. Októberben a készletek megítélése jelentősen, a megrendeléseké kissé romlott, az eladási pozíció értékelése viszont valamelyest javult. Az inflációs várakozások csökkentek, a legerőteljesebb áremelésre az élelmiszer-kereskedelem készült.

A szolgáltatói bizalmi index több hónapi javulás után októberben nagyot zuhant. Különösen lecsökkent - s ezzel ismét a negatív tartományba került - a várható forgalom megítélése, de számottevő csökkenést mutatnak az üzletmenetre, valamint a foglalkoztatott létszámra vonatkozó szolgáltatói várakozások is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban kissé javult, az iparban nem változott, a kereskedelmi és szolgáltatói szférában valamint a fogyasztók körében romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index idén januártól - amikor 12 éves mélypontját érte el - a nyár végéig mérsékelt javulást mutatott, majd az utóbbi két hónapban ismét kis mértékben romlott, s rosszabb az egy évvel ezelőtti értéknél is. Pesszimistább lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére, rövid távú megtakarítási képességére és a munkanélküliség alakulására vonatkozó véleménye, s erősödtek az inflációs várakozások is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!