Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Korábban is volt arról szó, hogy az eddig alkalmazott szaldós elszámolást az úgynevezett bruttó elszámolás váltja. A Magyar Közlöny legutóbbi számában kormányrendelet módosítása ezt teszi hivatalossá.

Módosul az eddig alkalmazott elszámolás, és 2024 január 1. után létesített háztartási méretű kiserőmű és villamosenergia-tároló esetén kizárólag olyan elszámolást alkalmazhat, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra, áll a most publikált szabályban.

A szaldós elszámolás a gyakorlatban azt jelentette, hogy azok a háztartások, amelyek az áramszolgáltató rendszerébe kötötték napelemeiket, évente egyszer számoltak el a társasággal. Ha az adott évben többet fogyasztottak, mint termeltek, akkor ki kell fizetniük a többletfogyasztást, ha a termelés volt több, akkor az áramszolgáltató fizetett nekik. Ez persze azzal is járt, hogy a megtermelt és a rendszerből vételezett áram ára azonos volt. A módosítás ugyan nem tartalmazza az árakat, ám az egyértelmű, hogy a szolgáltatók a jövőben több pénzt kérhetnek az eladott áramért, mint amennyit a megtermelt energiáért fizetni fognak.

Változik az elszámolás (Forrás: pixabay.com)
Változik az elszámolás (Forrás: pixabay.com)

Az elmúlt hetekben a sajtóban az jelent meg, hogy az állami támogatással létesülő új lakossági kapacitások esetében (várhatóan a családosok otthonfelújítási programjának keretében sokan fognak napelemes rendszert vásárolni), már eleve nem lesz szaldós elszámolás, hanem ezek egyből bruttó elszámolásba kerülnek. Erről viszont a most megjelent módosítás nem szól.

Módosult emellett az megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló szabály is, az úgynevezett KÁP-rendelet. Itt az árazás kapcsán úgy határoztak, hogy a villamosenergia-termeléssel összefüggő költségeket a kötelező átvételű villamos energia külön jogszabályban szabályozott átvétele rendszerén kívül, az átviteli rendszerirányítónak a villamosenergia-rendszer szabályozásával vagy az elosztónak az elosztói rugalmassági szolgáltatás igénybevételével összefüggő költségei között kell elszámolni, a villamosenergia-ellátási szabályzatokban meghatározottak szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.