3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idehaza alapvetően az áruhitelezéséről ismert francia leánybank az UCB Ingatlanhitel Zrt.-t olvasztja magába március 31-jével, de legkésőbb július 31-jével.

Mindkét pénzintézetnek a francia BNP Paribas Personal Finance a tulajdonosa. A cégközlönyben megjelent vagyonmérleg-tervezetük szerint az UCB összeolvadása révén a Cetelem mérlegfőösszege 3,15 milliárd forinttal, 112 milliárdra nő, míg a saját tőkéje közel 31,8 milliárd lesz. Az UCB 738 millió forintos betétet visz a frigybe, amivel a Cetelem állománya 20 milliárd fölé kerül, amivel szemben csaknem 94 milliárdos hitelállomány áll majd. A Cetelem a 2017-es mérlegfőösszegek alapján a 40 bankot és szakosított hitelintézetet felvonultató mezőnyben a 25. helyet foglalta el.

Együttes erővel
Együttes erővel

Fotó: 24.hu

Az UCB követelésállományából tavaly április végén már két hazai pénzintézet is vásárolt, a MagNet Magyar Közösségi Bank és a Takarék Csoportba tartozó, döntően Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szolgáltató 3A Takarék. Az UCB 26 milliárd forintos követelésértékű jelzáloghitelt értékesített, ebből a teljesítő állomány 25 milliárd, a nem teljesítő pedig 1 milliárd volt. Ebből az állományból a MagNet Bank 54 százalékot vett át. 

Az UCB Ingatlanhitel Zrt. 2000-ben alakult Ingatlanhitel Plusz Szolgáltató Kft. néven, kifejezetten jelzáloghitelezésre, illetve jelzáloghitelekkel kapcsolatos szolgáltatások elvégzésére szakosodott vállalkozásként. 2004 júniusában részt vett az Ingatlanhitel Plusz Pénzügyi Rt. megalapításában. Ez utóbbi vált 2006-ban a francia BNP Paribas Csoport leányvállalatává, amely a vállalkozást 2006. október 5-én UCB Ingatlanhitel Zrt.-re keresztelte át. Utalva arra, hogy a BNP Paribas Csoport jelzáloghitel-specialistája az Union de Credit pour le Bâtiment (UCB).

Az UCB azon 16 pénzügyi intézmény egyike volt, amelyekkel szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) évekkel ezelőtt közérdekű keresetet indított, mert megítélése szerint 2010. november 26-át követően egyoldalúan, tisztességtelenül, az ügyfelek számára hátrányosan emelték a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön-, és lízingszerződéseik kamatát, díját vagy egyéb költségeit. A Fővárosi Törvényszék első fokon az MNB javára ítélt az UCB-vel szemben. Ezt az ítélőtábla helyben hagyta, ám az ítéletben felsorolt termékekre meghatározott időszakokban alkalmazott szerződéses rendelkezések nem minden pontját találta tisztességtelennek, így nem is érvénytelenítette azokat. Egyúttal az UCB által az államnak fizetett illetéket 1,5 millióról 1,35 millió forintra szállította le az ítélőtábla, 150 ezer forint kereseti illetéket az államnak kellett viselnie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!