4p

A nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írták alá a 4iG és a Telecom Egypt közötti nyilatkozatot.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta és kétoldalú egyeztetéseket folyatott Amr Talaat egyiptomi kommunikációs és technológiai miniszterrel csütörtökön. A hivatalos program keretében Nagy Márton és Amr Talaat miniszterek jelenlétében aláírásra került a 4iG és a Telecom Egypt közötti nyilatkozat.

A közös szándék arra irányul, hogy megalapozza egy Európát Egyiptommal összekötő telekommunikációs korridor létrehozását, és egy ezt koordináló vegyesvállalat megalapítását. A két vállalat által építendő, interkontinentális távközlési kábelrendszer kialakítása egyfajta nagykapacitású adatsztrádaként a Földközi-tenger alatt teremthet kapcsolatot a kontinensek között

- derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

A Telecom Egypt jelenleg az 50 legeredményesebb egyiptomi vállalat listáján a 3. helyet foglalja el, a társaság vezetékes előfizetői bázisa meghaladja a 9 milliót. A vállalat jelenleg a háztartások 90 százalékát éri el a cég üvegszálas internet infrastruktúráján keresztül, 2021-ben pedig üzembe helyezték az ország első adatközpontját.

Egymás tenyerébe csaptak. Illusztráció: Depositphotos
Egymás tenyerébe csaptak. Illusztráció: Depositphotos

A szándéknyilatkozat a közlemény szerint jelentős mérföldkő a 4iG számára is, mert ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára, miközben tovább erősíti regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke az aláráskor az MTI tudósítása szerint közölte: az aláírt megállapodás már az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás kivitelezéséhez szükséges részleteket is tartalmazza. A beruházással a két társaság jelentős piaci részesedést kíván szerezni az Európa és Ázsia valamint Európa és Kelet-Afrika közötti gyorsan növekvő adatforgalomból - mondta.

Nagy Márton: cél az uniós top 10

Nagy Márton az aláírási ceremónián emlékeztetett: a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, ezért írt alá együttműködési megállapodást 2023. novemberében a 4iG csoporttal. A 4iG vállalta, hogy 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházásokat valósít meg az országban. A miniszter hozzátette, elengedhetetlen az olyan magyar nagyvállalatok létrejötte, amelyek hasonlóan a 4iG-csoporthoz, képesek a legmodernebb technológiákat bevonzani az országba, azokat továbbfejlesztve nemzetközi szinten is versenyképes termékeket, szolgáltatásokat előállítani.

Emellett nemzetgazdasági szempontból kiemelt cél a hazai vállalkozások kifektetéseinek fokozása, amelyben a 4iG is jelentős szereppel bír, így a most aláírt egyiptomi együttműködési megállapodás is újabb mérföldkőként illeszkedik a kormány kifektetési stratégiájába.

Nagy Márton kiemelete, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a magyar gazdaság szereplői is képesek legyenek a tőkéjüket országon kívül is befektetni, ezzel is bővítve piacukat, versenyállóságukat - végeredményben pedig az ország teljesítményét javítva ezzel. Pontosan az ilyen beruházások megvalósítása okán támogatja a magyar kormány a 4iG-t.

A miniszter a tárgyalások eredményeinek összefoglalásaként elmondta, Magyarország kihasználva kedvező földrajzi adottságait, a keleti és nyugati gazdaságok és technológiák találkozási pontja kíván lenni, a mostani megállapodás pedig megnyitja a kapcsolódási lehetőségeket déli irányban is, hiszen Egyiptom a Közel-Kelet egyik legjelentősebb, feltörekvő gazdasága.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!