3p

Megerősítette a Vajda-Papír „B" kibocsátói hitelkockázati besorolását a Scope Ratings és negatívról stabilra javította az osztályzat kilátását - közölte a higiéniai papírtermékeket gyártó cég. A kötvénykibocsátás miatti hosszú lejáratú adósságbesorolást is „B-ről" „B+"-ra javították.

A jobb kilátásokat a hitelminősítő a javuló piaci feltételekkel indokolta, kiemelve, hogy a társaság múltbeli intézkedései a jövedelmezőség és a hitelmutatók javulásához vezettek. Kifejtették, 2023-ban normalizálódni kezdtek az energia- és a cellulózárak, ami javította a jövedelmezőséget, az első fél évében az EBITDA-ráta 10,8 százalék volt.

A pozitív intézkedések közé sorolták az alappapír-gyártás elindítását, amely stabil árakhoz és diverzifikáltabb termékportfólióhoz vezet a harmadik félnek történő értékesítés révén. Az energiaárak következő két évre történő rögzítésének lehetősége és a termelés automatizálása is hozzájárul a kiigazított EBITDA-ráta stabilizálásához.

A Scope Ratings megjegyezte, hogy a Vajda-Papír Csoport az egyik vezető, fogyasztási cikkeket gyártó cég Magyarországon, mintegy 35 százalékos piaci részesedéssel a háztartási papírpiacon. A kereslet várhatóan továbbra is jelentős marad belföldön, továbbá a cég erős piaci pozícióval rendelkezik több európai országban is, így erős földrajzi diverzifikációt tart fenn; bevételének több mint 50 százaléka exportból származik - írta a Scope. A szakértők szerint kockázatot jelent a változékony jövedelmezőség, de ide sorolták az alapanyagárak kiszámíthatatlan változását is.

A Vajda-Papír Kft. kiemelkedő eredménnyel zárta az első fél évet, nettó árbevétele több mint 29 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 21,5 milliárd forintot tett ki. Vajda Attila a cég alapító-ügyvezetője kifejtette, a hitelminősítő kedvező döntése is tükrözi az elmúlt évek erőfeszítéseit.

"Jó irányba indultunk el az alapanyaggyártás megszervezésével és az energiatakarékossági intézkedések bevezetésével. A papíralapanyag, a cellulóz ára stabilizálódott, így a fél év végén az alappapír előállítási költsége 35-40 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - mondta. Az első fél év alapján az idén kétszámjegyű növekedésre számítanak az eladott termékek volumenében, és 15 százalékos árbevétel növekedésre - tette hozzá. Az első hat hónapban 1,67 milliárd forint volt a konszolidált adózás előtti nyereség. Az erre az időszakra eső EBITDA 2,967 milliárd forintra nőtt a tavaly azonos időszaki 21 millió forintról. 

Az ügyvezető igazgató közölte: 2022-ben csoportszinten megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport itthoni és norvégiai gyáraiban is. A vállalatcsoport nem konszolidált forgalma tavaly meghaladta a 80 milliárd forintot, a norvégiai leányvállalaté pedig megközelítette a 20 milliárdot. 

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.
Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013-óta Norvégiában is jelen van egy több mint 110 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal. A társaság 2020-ban és 2021-ben összesen 20 milliárd forintot meghaladó kötvénykibocsátást hajtott végre. A magyarországi értékesítés mellett higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50 százalékát exportpiacokon értékesítik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!