<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország negyedik legnagyobb hitelintézete közel 60 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta a 2021-es esztendőt. Amely a terjeszkedés éve volt, megegyezett a Commerzbank és a Random Capital brókercég megvásárlásáról, valamint együttműködési megállapodást kötött a Deutsche Leasing Hungariával.

Igen eredményes évet zárt 2021-ben az Erste Bank – kezdte mai sajtótájékoztatóját a hitelintézet elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován. A nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) kimutatott működési bevételeik 14,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 19,8, a díj- és jutalékbevételek pedig 16,8 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevételek 44,9 százalékkal.

Terjeszkedő üzemmódban. Fotó: MTITerjeszkedő üzemmódban. Fotó: MTI

A működési bevételt ugyanakkor csökkentette egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség. A működéssel kapcsolatos kiadások ettől elmaradó mértékben, 10,4 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 18 százalékkal, 93,9 milliárd forintra emelkedett.  A költség/bevétel arány is nagyot javult: december végére 46,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 48,5 százalékról. Az adózott eredmény 59,2 milliárd forintra nőtt.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2021 végén több mint 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene pedig 3 százalékkal nőtt az előző év teljesítményéhez képest. Bár a nemteljesítő hitelek aránya a 2020 végi 3 százalékról 3,6 százalékra nőtt, ez nem tekinthető jelentősnek, s annak is betudható, hogy a hitelmoratórium október 1-jétől már nem minden hiteladósra, hanem csak a rászorulóknak minősítettekre vonatkozik, 2022. június 30-áig.

Lakossági és kkv-hitelezés

A lakossági új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A teljes lakossági hitelállomány – részben a moratórium miatt – 12 százalékkal nőtt tavaly – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 27 százalékkal nőtt a 2020-as eredményhez képest. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 15 százalékkal elmaradt az előző évtől, ezen belül a személyi kölcsönök nyújtása 27 százalékkal ugrott meg, míg a babaváró hitelek iránt csökkent a kereslet, 2020-al összevetve 30 százalékkal. 

A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 33 százalékkal nőtt egy év alatt. 

Lakossági megtakarítások

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2021-ben 17 százalékkal, 4154 milliárd forintra nőtt. A Random Capitallal az Erste csoportszinten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első számú kereskedőjévé vált. Az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital együtt a legnagyobb forgalmat érte el a BÉT-en 2021-ben a maga 1766 milliárd forintos részesedésével – emelte ki Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A megtakarításokon belül a befektetések aránya közel 60 százalék volt. Amíg az Erste Banknál a lakossági ügyfélbetétek állománya 19,3 százalékkal nőtt, addig az Erste Befektetési Zrt.-nél befektetett és kezelt vagyon 5,3 százalékkal gyarapodott. Még az Erste vezetőit is meglepte, hogy szinte felrobbantak a betétek, két év alatt óriásit nőttek – jegyezte meg Jelasity Radován.

A választási célzatú nagy kormányzati költekezés hatását – a többi bankhoz hasonlóan – az Ersténél is érzékelték. A hitel-előtörlesztések megugrottak, a megtakarítások pedig meglódultak, ennyi értékpapírszámla-nyitás és pénzelhelyezés még soha nem történt. 

Az Erste az idén a lakossági vagyonok további növekedésére számít, már csak azért is, mert a lakossági megtakarítások várhatóan jelentősen tovább emelkednek az egyszeri állami juttatásoknak köszönhetően. A megtakarításokon belül nőhet a befektetések aránya, mivel az utóbbi években megszokottnál magasabb infláció hatására többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé. A befektetőknek idén elsősorban azokra az értékalapú cégekre érdemes figyelni, amelyek inflációs környezetben is képesek emelni áraikat, míg az egyes szektorok közül az ipar, technológia, fogyasztás és a járványhelyzet remélt lezárulásával a turizmushoz köthető iparágak lehetnek érdekes célpontok.

Vállalati üzletág

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2020-as teljesítményt, a kötvény- és a hitelállomány pedig együttesen 3 százalékkal nőtt egy év alatt. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal gyarapodott, míg az új kihelyezés 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit köszönhetően annak, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste. Az ügyfélszám a kkv-szegmensben 5 százalékkal bővült 2021-ben, ezzel az Erste Bank – a nyilvánosan elérhető adatok szerint – a nettó ügyfélszám-növekedés alapján a második leghatékonyabb pénzintézet volt tavaly a piacon. 

A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új finanszírozás 6 százalékkal csökkent 2021-ben, míg az állomány 3 százalékkal gyarapodott egy év alatt. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében az új kihelyezés volumene 29 százalékkal nőtt, ugyanakkor a hitel- és kötvényállomány 3 százalékkal csökkent. A bank aktív a Nemzeti Kötvényprogramban is. Az Erste 2021-ben 7 kötvényjegyzésben vett részt, összesen több mint 51 milliárd forint értékben – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az Erste számára emlékezetes volt a 2021-es év. Elindult a George, a pénzintézet új digitális platformja, amelyre tavaly február óta csaknem 800 ezer lakossági ügyfél kötött szerződést. Az Erste megállapodott a Commerzbank Zrt. és a Random Capital Zrt. megvásárlásáról: a Commerzbank állományát tekintve 3 százalék körüli részesedéssel rendelkezik a vállalati hitelek piacán, míg a Random Capitallal közel 22 ezer értékpapírszámla és mintegy 70 milliárd forint megtakarítás érkezett az Erste kötelékébe. A bank emellett együttműködési megállapodást kötött a Deutsche Leasing Hungariával. A partnerségnek köszönhetően az Erste és a lízingcég még hatékonyabban tudja kiszolgálni vállalati ügyfeleit, valamint tovább bővül az elérhető termékek köre.

Bizonytalanságot jelent a makrogazdasági pálya, ezért sok mindent újra kell gondolni és elemezni. Most jövünk rá, milyen módon volt összefűzve az orosz és ukrán gazdasággal – jelentette ki Jelasity Radován. Aki külön kihangsúlyozta: az Erste Bank stabilan működik. 

Arra a kérdésre, hogy érdeklődnek-e a bebukott Sberbank-ügyfélállománya iránt, a bankvezető elmondta, az Erste mindig pozitívan és proaktívan nézte azokat a lehetőségeket, hogyan lehet növekedni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.