<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Lezárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata.

A GVH nem tárt fel versenyfelügyeleti eljárásra okot adó körülményt a hőszigetelő anyagok piacán júniusban elindított és most lezárt gyorsított ágazati vizsgálata során, de számos, a piac működését javító javaslattal állt elő, amelyek az árak mérséklődését hozhatják - áll a versenyhatóság közleményében.

Hirtelen megugrottak az árak

A hivatal nyár elején indított vizsgálatát azzal indokolta, hogy egyes termékek, különösen bizonyos kőzetgyapot, üveggyapot, polisztirol hőszigetelők jelentősen drágultak a közelmúltban. A közel két hónapig tartó vizsgálat során több mint száz piaci szereplőtől gyűjtöttek információt, többek között a piac szerkezetéről, az értéklánc működéséről és az árazásról.

Pozitív eredménnyel zárult a GVH-vizsgálat. Fotó: DepositphotosPozitív eredménnyel zárult a GVH-vizsgálat. Fotó: Depositphotos

A piac szereplőinek a versenyhatóság azt javasolja, hogy - a jelentősen megemelkedő alapanyagárak ellensúlyozására - fektessenek nagyobb hangsúlyt a hulladékanyagok és a visszagyűjtött termékek termelési folyamatba való bevonására, újrahasznosítására, az ehhez szükséges technológiai háttér kiépítésére.

Az építkezés előtt a háztartásoknak érdemes időben tájékozódni az egyes hőszigetelő anyagok típusairól (EPS, XPS, ásványgyapot), és még a szerződéskötés előtt megvizsgálni mennyire helyettesíthetők az egyes termékek.

A hulladékkezelési koncessziók jogosultjainak a versenyhatóság javasolja a szelektív hulladékgyűjtési rendszer átalakítását, hogy a sztirol és polisztirol csomagolóanyagokat a lakosság több helyen kényelmesen és díjmentesen le tudja adni. A jogalkotók számára a versenyhatóság azt javasolta, hogy a lakás- és épületfelújítási támogatásokkal biztosítsanak stabil keresletet a hőszigetelő termékekre, ezzel kiküszöbölhetők az esetleges szélsőséges keresleti ingadozások.

(MTI) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.