<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Orbán Viktor kedvenc sportlapjának főszerkesztője többet nyer Puskás Ferenc hagyatékán, mint az egykori focista rokona.

Stabilan évről évre néhány milliós osztalékon tudnak osztozkodni a puskas.com Kft. tulajdonosai, ez a hagyomány tavaly sem tört meg. A nyilvánvalóan stabil gazdálkodásban minden bizonnyal nagy szerepe lehet annak, hogy 2020 február végén három évre szóló szerződést kötött a cég a Nemzeti Sportközpontokkal a Puskás-névhasználatra vonatkozóan. A kontraktus 15 millió forintról szól, vagyis a Kft. évi 5 millió forinthoz biztosan hozzájut ennek köszönhetően. 

A határidőre leadott éves beszámoló szerint azonban nem ez az egyetlen bevételi forrása a társaságnak, hiszen valamivel több mint 34 millió forint folyt be a cég kasszájába. Igaz, ez valamivel elmarad az előző évi 38,6 millió forinttól. Ám, hogy pontosan milyen forrásokból származik a bevétel, arra a kiegészítő melléklet nem ad világos választ. Csupán annyi derül ki, ami amúgy is tudható: 

"a társaság bevétele emléktárgyak, könyvek és vagyoni értékű jogok értékesítéséből tevődik össze". 

Volt, hogy Szijjártó Péter is Puskás-relikviát vitt ajándékba. Fotó: MTIVolt, hogy Szijjártó Péter is Puskás-relikviát vitt ajándékba. Fotó: MTI

A bevételek mellett a költségek alakulása sem nevezhető kiszámíthatatlannak. Anyagjellegűként 3 millióval kevesebbet, 24,7 millió forintot számoltak el, melynek összetételére szintén nincs kimutatás a kiegészítő mellékletben. Tavaly a számok alapján a személyi jellegű ráfordításokon is sikerült némi megtakarítást elérni, hiszen a korábbi 3,6 millió forint után 2,7 milliót könyveltek el. A csökkenés abból a szempontból igazán érdekes, hogy ezt a spórolást változatlan dolgozói létszámmal tudták realizálni. Az átlagos foglalkoztatotti létszám 3 fő volt tavaly, akárcsak 2020-ban és 2019-ben. 

Az 562 ezer forintos adófizetési kötelezettség elszámolása után 5,6 millió forint tiszta nyereség maradt a cégben, ami szinte megegyezik a korábbi 5,7 millióssal. 

Ennek döntő részét, 5 millió forintot pedig a tulajdonosok a tagi határozat alapján kifizetik maguknak osztalékként a tagok tulajdoni hányadának megfelelően. 

Tekintve, hogy Szöllősi György 47 százalékban birtokolja a céget, 2,35 millió forintnyi osztalék vándorol hozzá a tavalyi eredmény után. A társaságban 10 százalékban tulajdonos Puskás Ferenc Spanyolországban élő és magyarul nem beszélő unokája is, Maria Reka Puskas Damborena. Ő 235 ezer forint osztalékot kap. Rajtuk kívül 16 százalékban tulajdonos Sus Róbert Lajos, neki 800 ezer forint jut, a 17 százalékban tulajdonos Horváth László pedig 850 ezer forintot. 

A puskas.com Kft. tulajdonosai 2016 óta minden évben fizettek osztalékot, az azóta eltelt évek során a többségi tulajdonos Szöllősi Györgynek 18,075 milliót hozott a Puskás-relikviák árusítása és a hagyaték kezelése, míg Puskás Ferenc unokájának 3,585 milliót. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.