<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Megszületett az Opus Global Nyrt. hivatalos közleménye is az adásvétel ügyében.

A 2019. november 20-i Szándéknyilatkozatnak megfelelően a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő tulajdoni hányadának értékesítéséről állapodott meg az Opus Global Nyrt. és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel, áll az Opus hétfői közleményében. Az adásvételhez hazai- és Európai Uniós hatósági jóváhagyások szükségesek, ezért a tranzakció zárása és a Mátrai Erőmű Zrt. többségi részesedésének átadása 2020 első negyedévében várható.

Fotó: MTIFotó: MTI

Az Opus Global Nyrt. a jövőben a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít. A tőzsdei befektetési holding stratégiai célja, hogy mind a lakosság, mind pedig a vállalati szféra számára okos energetikai megoldásokat és 21. századi szolgáltatásokat kínáljon, biztosítva egyúttal az azokhoz nélkülözhetetlen infrastrukturális feltételeket. Az Opus Global stratégiai a célkitűzését szolgálják a társaság korábbi és a már bejelentett akvizíciói, továbbá a tervezett tranzakciói is. A független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek.

Az Opus Global Nyrt. hosszú távon gondolkodik az energetikában, divíziónk stratégiájának fókuszában az elosztóhálózati, fogyasztói kapcsolattartás, kereskedelem áll. Olyan innovatív eszközökre helyezzük a hangsúlyt, amelyekkel hatékonyan alkalmazkodhatunk a jövő kihívásaihoz, hogy biztosítsuk a portfóliónk tartós jövedelmezőségét. Ilyenek például az okos eszközök, az energiaközösségek, amelyeknek egyre nagyobb lesz a szerepük. – mondta Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója. 

A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik. A keleti országrész villamosenergia-hálózatában az egyetlen nagy betápláló, ezért szerepe elsődleges a térség energiabiztonságában. A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga, ami erősíti az ország energiafüggetlenségét. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben. 

A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, tovább földgázból és biomasszából állít elő áramot. A lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és ún. RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználásával – az Európai Unió támogatásaival és egyéb forrásaival – váltható ki a lignit alapú áramtermelés. Így a vállalat 2030 után is jelentős kapacitással járulhat hozzá az ország villamosenergia-termeléséhez. 

A Mátrai Erőmű mostanában kedvezőtlen hírekkel került be a sajtóba. Novemberben kén- és foszfortartalmú gáz képződött az erőmű visontai telephelyén, mire a lakosok hányingerre, fejfájásra, hasmenésre panaszkodtak. A Greenpeace azután megállapította, hogy a Mátrai Erőmű környékén szennyvíz folyik a patakokban. December elején pedig halálos munkahelyi baleset történt az erőműben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.