2013. május 7. 10:10

Eladta repülőtér-üzemeltető részesedéseit - köztük a budapestit - a német Hochtief konszern egy kanadai nyugdíjalapnak.

A Hochtief keddi bejelentése szerint 1,1 milliárd euróért eladta repülőtér-üzemeltető vállalata, a Hochtief AirPort GmbH összes érdekeltségét a kanadai PSP Investments nyugdíjalap befektető társaságnak (Public Sector Pension Investment Board).

Az üzlet visszamenőlegesen, 2013. január elsejei hatállyal lép majd életbe, mihelyt megkapja a szükséges versenyhatósági engedélyeket. Az üzlet lezárására az év második felében lehet számítani. A PSP Investments a 2012 március végi állás szerint 64,5 milliárd dollár vagyont kezel.

A Hochtief AirPort a düsseldorfi, hamburgi, athéni, budapesti, sydneyi és tiranai repülőterekben rendelkezett részesedéssel. A reptereken együttesen évi 95 millió utas fordul meg.

A Hochtief előző elnöke, Frank Stieler már 2011-ben meg kívánt válni 1,5 milliárd euróért a konszern repülőtér-üzemeltető tevékenységétől, de mivel távoznia kellett, a repülőterek a konszern tulajdonában maradtak. A Hochtief tavaly november óta hivatalban lévő új vezére, Marcelino Fernandez Verdes ismét napirendre tűzte a témát és elindította az értékesítés folyamatát.

Az értékesítésből befolyt összeget adósságának csökkentésére és infrastruktúra ágazata működésének modernizálására tervezi fordítani a Hochtief. Az értékesítésnek köszönhetően javul a konszern pénzügyi helyzete és versenyképessége - írja a Hochtief közleménye.

Ausztrál érdekeltsége, a Leighton eredményének köszönhetően nyereséggel zárta az első negyedévet a Hochtief - közölte a legnagyobb német építőipari vállalat éves részvényesi közgyűlését megelőzően, kedden Essenben. A cég 43,5 millió euró nyereséget ért el az idei első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 34,8 millió euró veszteséggel.

Éves nyereség-előrejelzését a repülőtér-üzemeltető üzletág értékesítéséből befolyó 1,1 milliárd eurónak köszönhetően 220 millió euróra emelte a Hochtief.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.