2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szükséges földterületek átadását már el is rendelték.

A kormány

"egyetért a taszári repülőtér területének kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosításával kereskedelmi repülőtér kialakítása érdekében"

- kezdődik a csütörtök esti Magyar Közlöny egyik bejegyzése. Tehát kereskedelmi reptér lesz a jelenleg használaton kívüli, hivatalos nevén MH Kapos Bázisrepülőtérből, ahol 1995 és 2004 között a délszláv háború miatt amerikai csapatok is állomásoztak a magyar honvédek mellett.

Az átalakítást szentesítő rendelet meg is határozza, mely földterületeket kell átadni a kivitelezőnek: egy sor külterület, belterület és zártkert kell, hogy gazdát cseréljen Taszár, Taszár, Zimány, Orci, Kaposhomok és Kaposkeresztúr ingatlan-vagyonából. Ezek többségének egyedüli tulajdonosa az állam, kivéve a Taszár külterület 037/2 helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlant, amely 9/20 arányban állami tulajdon.

A légibázis jelenleg lepusztult állapotban van - a kép illusztráció. (Fotó: MTI)
A légibázis jelenleg lepusztult állapotban van - a kép illusztráció. (Fotó: MTI)

A rendelet kimondja, hogy az ingatlanokat versenyeztetés mellőzésével, legalább a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken kell eladni. A művelet felett Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell bábáskodnia.

Az eladó a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a kijelölt vásárló az idén májusban bejegyzett SGF Silu Global Fund Holding Zrt. lesz. Ez utóbbi cég főtevékenysége szintén a vagyonkezelés. Vezetője Cseke István és Németh János, akik egyébként ezelőtt egy céget vittek csak, a pápai Németh és Cseke Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. Ez a cég padló- és falburkolással foglalkozik, 2018 eleje óta. 2018-ban 290 milliós árbevételre jutott 10 millió profit, egy évvel később 577 milliósra 64, majd tavaly 962 milliósra 20.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!