2019. március 12. 14:49
MTI

3,7 milliárd forint forintról van szó, le kellett volna szerelni a silókat a támogatáshoz. 

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította Magyarország keresetét, és helyt adott az Európai Bizottság érvelésének, amely szabálytalanságokat tárt fel két magyar cukorgyár szerkezetátalakítása során és emiatt az érintettek cégeket megfosztja a korábban megítélt mintegy 11,7 millió euró összegű uniós támogatástól.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának silója (MTI Fotó: Varga György)

Az uniós cukoripar szerkezetátalakítására vonatkozó uniós szabályok alapján támogatásra voltak jogosultak azok a cukoripari vállalkozások, amelyek egyebek mellett vállalták termelő berendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. E lehetőséggel magyar cukorgyártó vállalkozások is éltek.

Maradtak a silók

A támogatás feltételeinek teljesítésében azonban az Európai Bizottság szabálytalanságokat állapított meg, ugyanis az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. kabai és a Magyar Cukor Zrt. petőházi telephelyén lévő silókat nem szerelték le. Az uniós bizottság az uniós finanszírozásból kivont összeget az érintett vállalkozásoknál a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszereléshez járó támogatás összege közötti különbség alapján számolta ki.

Magyarország az említett összegnek az uniós támogatásból való kizárásáról szóló bizottsági határozatot támadta meg az uniós törvényszék előtt.

A luxembourgi központú uniós törvényszék ítéletében kimondta, ha az érintett siló a teljes leszerelésre nyújtott szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelem időpontjában termelő berendezésnek minősült, azt a szerkezetátalakítási tervnek megfelelően le kellett volna szerelni. Ha ez nem valósul meg, a támogatás feltételei nem teljesülnek. A silók megtartását kérelmezni lehetett volna, de erre nem került sor.

Nem lépek azonnal

Megállapították, hogy Magyarország nem tett azonnali intézkedéseket az Európai Bizottság által feltárt szabálytalanságok orvoslására. Ennek fényében az uniós bizottság annak ellenére nem volt köteles alacsonyabb mértékű pénzügyi korrekciót alkalmazni, vagy a korrekciót mellőzni, hogy bizonytalanság állt fenn azzal kapcsolatban, vajon a silók megtarthatók-e teljes leszerelés estén is.

Az uniós törvényszék ezek ismeretében döntött úgy, hogy elutasítja Magyarország keresetét, és a jelen ügyben Magyarországot támogató Olaszország és Franciaország hasonló kereseteit is.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!