2019. március 12. 14:49
MTI

3,7 milliárd forint forintról van szó, le kellett volna szerelni a silókat a támogatáshoz. 

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította Magyarország keresetét, és helyt adott az Európai Bizottság érvelésének, amely szabálytalanságokat tárt fel két magyar cukorgyár szerkezetátalakítása során és emiatt az érintettek cégeket megfosztja a korábban megítélt mintegy 11,7 millió euró összegű uniós támogatástól.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának silója (MTI Fotó: Varga György)

Az uniós cukoripar szerkezetátalakítására vonatkozó uniós szabályok alapján támogatásra voltak jogosultak azok a cukoripari vállalkozások, amelyek egyebek mellett vállalták termelő berendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. E lehetőséggel magyar cukorgyártó vállalkozások is éltek.

Maradtak a silók

A támogatás feltételeinek teljesítésében azonban az Európai Bizottság szabálytalanságokat állapított meg, ugyanis az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. kabai és a Magyar Cukor Zrt. petőházi telephelyén lévő silókat nem szerelték le. Az uniós bizottság az uniós finanszírozásból kivont összeget az érintett vállalkozásoknál a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszereléshez járó támogatás összege közötti különbség alapján számolta ki.

Magyarország az említett összegnek az uniós támogatásból való kizárásáról szóló bizottsági határozatot támadta meg az uniós törvényszék előtt.

A luxembourgi központú uniós törvényszék ítéletében kimondta, ha az érintett siló a teljes leszerelésre nyújtott szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelem időpontjában termelő berendezésnek minősült, azt a szerkezetátalakítási tervnek megfelelően le kellett volna szerelni. Ha ez nem valósul meg, a támogatás feltételei nem teljesülnek. A silók megtartását kérelmezni lehetett volna, de erre nem került sor.

Nem lépek azonnal

Megállapították, hogy Magyarország nem tett azonnali intézkedéseket az Európai Bizottság által feltárt szabálytalanságok orvoslására. Ennek fényében az uniós bizottság annak ellenére nem volt köteles alacsonyabb mértékű pénzügyi korrekciót alkalmazni, vagy a korrekciót mellőzni, hogy bizonytalanság állt fenn azzal kapcsolatban, vajon a silók megtarthatók-e teljes leszerelés estén is.

Az uniós törvényszék ezek ismeretében döntött úgy, hogy elutasítja Magyarország keresetét, és a jelen ügyben Magyarországot támogató Olaszország és Franciaország hasonló kereseteit is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.