<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete nem érti, miért kell olyan statisztikai adatszolgáltatást nyújtaniuk a könyvelőknek, amelyek egyébként a NAV adataiból pontosan kinyerhetőek lennének.

Az MKOE azt írja: a KSH közel 10 év után vezette ki az OSAP 2241 Éves munkaügyi statisztikai adatszolgáltatást, de továbbra is igényt tart a negyedéves munkaügyi jelentésre az egyéni bérekről és keresetekről és a munkaerő-költségfelvétel adataira. Ezek a statisztikák az adóhatóságnak megküldött, személyekre lebontott bevallási adatokból - torzító becslési és mintavételezési módszerek helyett - tételesen kigyűjthetőek lennének - írják.

A KSH vezetőit az MKOE már másfél évtizede rendszeresen felhívja a statisztikák terén a modellváltásra, azonban a KSH szerintük ezt rendre elhárítja.

A fölösleges pluszmunkától szabadulnának a könyvelők - Illusztráció: depositphotos.comA fölösleges pluszmunkától szabadulnának a könyvelők - Illusztráció: depositphotos.com

 

A témának azért lett jelentősége, mert a KSH által mért átlagkereset lett a 25 év alattiak adójóváírásának mértéke. 

"Elvárható lenne, hogy a könyvelők, bérszámfejtők által előállított tételes adatokból dolgozzon a KSH is, úgy, hogy a NAV bázis-adatsora nyilvánosan is elérhető, letölthető legyen. Ehelyett a KSH mintavétellel válogat a munkáltatók között, statisztikákat követel meg tőlük, aztán bonyolult felszorzás és arányosítás alá veszik azokat, hogy aztán "nemzetgazdasági szintű" adatokkal álljanak elő"

- írja közleményében az MKOE.

Az egyesület továbbra is kitart a retorikai szinten emlegetett adminisztráció-csökkentés helyett a tényleges könnyítések, egyszerűsítések mellett. Sajnos a KSH ebben a folyamatban akadályt és nem együttműködési lehetőséget jelent - vélik. Mindeközben a 2022-es költségvetés szerint a KSH működése 29 milliárd forint közpénzt emészt majd fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.