2018. május 28. 11:11
mfor.hu

Úgy látszik, a közel 1,5 éve tartó lendület mostanáig tartott a Népszavánál.

A Népszabadság vitatott bezárása után a lap olvasói közül nagyon sokan a Népszavához pártoltak át, aminek köszönhetően az értékesítési adatok szárnyalni kezdtek. Három hónap alatt akár 20-50 százalékkal is több példányt tudtak eladni a Népszavából, míg éves bázison ez azt jelentette, hogy szinte megduplázták a korábbi teljesítményt. Minden jel arra utal azonban, hogy 2018 első negyedévére kifulladt a lendület.

Tavaly év végéhez képest a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai szerint 1 százalékkal csökkent az eladott lapok száma, így ismét 20 ezernél kevesebb lapot tudtak eladni. Előző év azonos időszakához képest is látszik a megtorpanás, hiszen ez a teljesítmény már "csak" 7,9 százalékos növekedést jelent. Igaz, ez még mindig toronymagasan jobb eredmény, mint amit a több lap fel tud mutatni - és nemcsak az első negyedévben, hanem évek óta.

A Népszava mellett a Magyar Nemzet választások utáni bezárásával már nem sok általunk figyelt auditált napilap maradt a piacon. A Magyar Nemzet egyébként az első negyedévben sem táltosodott meg. Az átlagosan eladott 13 365 példány 1,8 százalékkal marad el a tavaly év végi teljesítménytől és 15,6 százalékkal az előző év azonos időszakitól.

Orbán Viktor dedikáltan kedvenc lapja, a Nemzeti Sport sem talált magára, hiszen három hónap alatt vásárolói 4,1 százalékát veszítette el, az átlagosan eladott 31 958 példány 10,3 százalékkal kevesebb a 2017 első negyedévi teljesítménynél.

A közéleti-gazdasági hetilapok piacán a 168 óra adata figyelemfelkeltő, hiszen éves bázison 2 éve nem látott rossz teljesítményt nyújtottak. Az idei első negyedévben auditált 10 367 darabos átlagos értékesítés 14,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Azt azonban nem tudni, hogy tavaly év végéhez képest mekkora visszaesés történt, hiszen 2017 utolsó negyedévében nem közölt adatot a lap esetében a MATESZ.

Simicska Lajos másik lapjából, a Heti Válaszból szinten pontosan ugyanannyi fogyott most, mint a 168 órából, 10 368 darab átlagosan, ami három hónap alatt 1,5, egy év alatt pedig 8,4 százalékos visszaesés eredménye. HVG-ből sem fogyott több, a 30 211 darabos értékesítés negyedéves bázison 2,9, éves bázison pedig 1,7 százalékkal marad el.

Valamivel jobban teljesítettek ugyanakkor a pletykalapok, hiszen a Story, a Best és a HOT!, illetve a Bors is negyedéves bázison növelni tudta az eladásait. Legjobban a HOT!-nak ment, hiszen az átlagosan eladott 53 334 darab 5,3 százalékkal több az előző negyedévinél és 2,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi teljesítményt.

Bár a Kiskegyed és a Nők Lapja - a pletykalapokhoz hasonlóan - egy-egy negyedévben tud villanni, az értékesítés huzamosabb ideig tartó növekedése nem figyelhető meg. 2018 első három hónapja esetükben is a gyengébbek közé tartozott, hiszen a Kiskegyed ugyanazt produkálta, amit 2017 utolsó negyedévében, ezzel éves bázison 5,3 százalékos az eladás elmaradása, a Nők Lapjából pedig három hónap alatt 0,8 százalékkal kevesebb lapot tudtak eladni, ami előző év azonos időszakához képest 2,3 százalékos elmaradást eredményezett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.