11p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ugyan a kínai vakcinaszerződésbe bevont közvetítőcég tulajdonosai nem tűnnek izgalmas figuráknak, az érintett társaságok alapításánál, tulajdonváltásainál közismertebb nevek tűnnek fel. A jelek arra engednek következtetni, hogy a Sinopharm-vakcinák beszerzését egy olyan cégre bízták, amelyben a lélegeztetőgép-bizniszből ismerős arcok bukkantak fel.

"A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai és az orosz szerződéseket, továbbá arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket! "

- ezzel a kiírással osztotta meg és tette nyilvánossá az orosz és a kínai vakcinákra megkötött szerződéseket Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön kora este.

A dokumentumok alapján míg az orosz vakcinák beszerzése közvetítő beiktatása nélkül történik, addig a Sinopharm-vakcinák beszerzésére egy olyan társasággal állapodott meg a magyar állam, amelynek hátterével kapcsolatban nem túlzás a szövevényes jelzőt használni. A közvetítő beiktatása révén a kínai vakcinák jóval többe is kerülnek a magyar államnak, mint az orosz. Utóbbi dózisonként 9,95 dollár, míg a Sinopharmért 30 euró + 5 százalék áfát fizet az állam a Danubia Pharma Kft.-nek, mint a beszerzés lebonyolítójának. Jelenlegi árfolyamon átszámolva az orosz Szputyik V-ért 3059 forintot, a kínai vakcináért 11 540 forintot fizetünk.

A beszerzések teljes költsége így az orosz vakcina esetében - mivel egymillió ember beoltására elegendő adagot vásároltunk - 6,1 milliárd forint, a kínainál pedig 57,7 milliárd forint.

Utóbbi összeg a Danubia Pharma Kft.-nek kerül majd kiszámlázásra a teljesítés ütemében.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája. Fotó: Sinopharm
A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája. Fotó: Sinopharm

A kiválasztott közvetítő: offshore-kötődés, zűrös múlt

A Danubia Pharma Kft. egy 2009-ben alapított, gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég, amelyet 2020. november 27-én került új tulajdonoshoz, a Syntonite Med Zrt.-hez. Az eladó a százhalombattai Lachmann Norbert volt, aki 2013-tól kezdődően egyedüli tulajdonosa volt a cégnek. Előtte pár hónapig az Independent Pharma Invest volt 90 százalékban tulajdonos, mellette 10 százalékos részesedése volt Lachmann Norbertnek.

Városában, Százhalombattán Lachmannt leginkább patikusként ismerik, 2009-ben elnyerte az Egészségünkért Díjat is. A díjátadásról a Százhalombattai Hírtükör Online a következőképp számolt be:

"Szülei 1993-ban nyitották meg a Szent Ferenc Patikát a Pannónia Lakótelepen, Lachmann Norbert 2001 óta vezeti a gyógyszertárat az ott élők megelégedésére. Igaz, csak tizenöt éve működik városunk második patikája, de annyira beépült már tudatunkba, hogy nehéz lenne elképzelni nélküle. Számos beteg a rendelőintézetből egyenesen odaindul beváltani receptjeit. A díjazott magas szintű felkészültsége mellett folyamatosan képezi magát, és kitűnő kapcsolatokat alakított ki vásárlóival. A lachmann egyébként német kifejezés. Magyarul nevető, mosolygó embert jelent. Nomen est omen, tartja a közmondás, hiszen a fiatal, mindig vidám patikusnak mindenkihez van egy kedves, jó szava. „Nem szoktam hozzá az ünnepléshez – mondta a díjátadás percében. Csak köszönetet mondhatok mindazoknak, akik rám gondoltak, és igyekszem majd rászolgálni a bizalomra.”

Az ott élők beszámolói alapján az üzleti érzékére sem lehet panasz, napjainkban egy Tesla Model X-szel közlekedik. Az e-autó ára 40 millió forint körül mozog. Lachmann azonban nem csak az gyógyszeriparban tevékenykedik. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. eredményhirdetése alapján jogot szerzett trafiküzemeltetésre is Százhalombattán (a pdf 99. oldala).

Visszatérve a Danubia Pharma tulajdonosaira, a birminghami székhelyű Independent Pharma Invest mindössze pár hónapig birtokolta a céget, előtte alapításától kezdődően a Vanuatun bejegyzett Batavia Investment volt a tulajdonos.

Az interneten fellelhető adatbázisok és megjelent beszámolók alapján sem az Independent, sem pedig a Batavia nem érdektelen a mostani történet szempontjából. A Batavia Investment - alapításkor beadott cégbírósági dokumentumok szerint - helyi ügynöke a GT Group Limited, mely szintén a csendes-óceáni adóparadicsomba, Vanuatuba van bejegyezve. Utóbbi cég a világ egyik legnagyobb offshore-királya, Geoffry Taylor cége. Az "üzletember" számos ügylet hátterében jelen volt, neve felmerül Oroszország legnagyobb adócsalásánál, de az Észak-Koreából Iránba irányuló fegyverszállítmányokhoz is köze volt a hírek szerint.

Az Independent Pharma Invest megnevezett tulajdonosai a cégnyilvántartás szerint pedig két magánszemély, Szeverényi Márk és Vámosi Béla, akik nevét érdemes lesz a későbbiekre tekintettel megjegyezni.

De a Danubia Pharma Kft. múltja után térjünk vissza a jelenlegi tulajdonosához, a Syntonite Med Zrt.-hez, melyről csak annyit lehet a cégpapírok révén tudni, hogy vezérigazgatója ugyanaz a Tuza Máté, aki a Danubia Pharmát is vezeti. Zártkörű részvénytársaság lévén a részvényesek nevét nem tüntették fel a cégkivonatban, ám a cégbírósághoz benyújtott papírok sokkal informatívabbak. A Syntonite Med egy egészen friss alapítású cég: 2020. november 24-én hozták létre, a cégbíróság pedig három nappal később már be is jegyezte. Pont ugyanazon a napon, amikor a Zrt. megszerezte a Danubia Pharma 100 százalékos tulajdonrészét.

A Syntonite Med-et két magánszemély alapította, a budapesti Gergely Csaba Mátyás, valamint egy dunakeszi lakos, Kovács József. Utóbbi lakcíme alapján nagyjából 3 utcányira, 1-1,5 kilométerre lakik a külgazdasági és külügyminisztertől, Szijjártó Pétertől.

Bár nem túl nagy múltra visszatekintő vállalkozásról van szó, bő két hónappal az alapítása után változás történt a tulajdonosi szerkezetében.

2021. február 5-én, tehát pont egy héttel a kínai vakcinaszerződés aláírása után Kovács József kiszállt a cégből, tulajdonrészét pedig Tuza Máténak adta át. Így jelenleg Gergely Csaba Mátyás és Tuza Máté fele-fele részben birtokolják a Danubia Pharma mögött álló Syntonite Med Zrt.-t.

Egykori üzletfeleinek tájékoztatása szerint Tuza Máté korábban jelzáloghiteleket közvetített az Unicredit Bankba. Ráadásul a cégvezetéssel járó feladatok sem túl ismeretlenek számára, az Opten adatbázisa szerint ugyanis jelenleg is tulajdonosa és vezetője a Hampton Kft.-nek - melynek profiljába beleillik a pénzügyi tevékenység.

Messze érnek a szálak

Bár a kínai vakcinaszerződésben érintett cég vezetői és tulajdonosi háttere alapján nem rajzolódik ki semmiféle figyelemfelkeltő kötődés a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül, és politikusokhoz fűződő szálak sem látszódnak kirajzolódni, az alapításban és tulajdonosváltásokban résztvevő személyek kapcsolati hálója már sokkal árulkodóbb.

A Syntonite Med Zrt. cégbejegyzésével kapcsolatos eljárásokban Kovalenko Marianna, egyéni ügyvédet bízta meg az egyik alapító, Kovács József. Ám nem ő volt az egyedüli, aki az alapítással járó feladatokat intézte: a cégbírósági adatok szerint az ilyenkor fizetendő illetéket - ami 50 ezer forint volt - egy negyedik személy fizette: dr. Vámosi-Nagy Zsolt. Pár hónappal később, Tuza Máté tulajdonszerzésének ügyeit viszont már egyedül Kovalenko Marianna intézte és utalt el minden ilyenkor felmerülő összeget a Magyar Államkincstár felé, emellett a Danubia Pharma megszerzését is ő bonyolította le.

Most fókuszáljunk akkor az eddig említett, történetünk szempontjából fontos személyekre:

  • Kovalenko Marianna, ügyvéd,
  • Lachmann Norbert, patikus,
  • Szeverényi Márk, gyógyszerkereskedő,
  • Vámosi Béla, ügyvéd,
  • és dr. Vámosi-Nagy Zsolt, ügyvéd.

Innentől kezdve pedig már nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk ahhoz, hogy megtaláljuk az imént felsorolt személyek kapcsolódási pontját. Azt a történetet, amelyben egyszerre mindannyian részt vesznek: ez pedig a Qpharma Invest Zrt. és leánycége, a Q Pharma Kft..

A QPharma Invest Zrt. egy 2016 őszén alapított, gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó társaság, egyetlen leánycége a Q Pharma Kft. A cégbírósági papírok alapján a QPharma Invest Zrt. életében is változás történt, 2021. február 16-án. Az egyik részvényes lemondott részesedéséről és tisztségéről, helyére pedig új személy lépett: a Danubia Pharma korábbi tulajdonosát, Lachmann Norbertet váltotta az a Vámosi-Nagy Zsolt, aki a Snytonite Med Zrt. alapításakor az illetéket elutalta. A lemondáshoz és a tisztség elfogadásához szükséges papírokat Lachmann és Vámosi-Nagy esetében is Kovalenko Marianna jegyezte ellen. Vámosi-Nagy mellett még két részvényes van: a történetünk szempontjából most kevésbé lényeges személyek, a mezőkocsonyai Orosházi Ivett Éva, valamint Vámosi Róbert. A Zrt. vezető tisztségviselői között pedig megtaláljuk a gyógyszerkereskedő Szeverényi Márkot és azt a Vámosi Bélát, aki egy ideig a Danubia Pharmát tulajdonló brit Independent Pharma Invest alapítója. Ám nemcsak a személyeket illetően van átfedés a kínai vakcinaszerződést megszerző Danubia Pharma és a Q Pharma Kft. között.

A két cégnek éveken keresztül ugyanazon a címen volt bejegyezve a debreceni fióktelepe. A Q Pharmának ez még most is megvan, a Danubia Pharma viszont Tuza Máté megjelenésével megszüntette ezt a fióktelepet.

Ebből kiindulva könnyedén következtethetünk arra, hogy az összefonódásokat, a két cég és tulajdonosai közötti szorosabb kapcsolatot szerették volna ezzel a lépéssel elfedni. Mivel zömében zártkörű részvénytársaságok szerepelnek tulajdonosként a történetben, nem egyértelmű és nyilvános a részvényesek kiléte - annak nehezebb utána járni.

Miért érdekes a QPharma Invest Zrt. és annak leánycége a Q Pharma Kft?

A cégek, illetve egyik vezetőjük neve, elsőként talán akkor került be a köztudatba, amikor Hadházy Ákos parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a Szeverényi-társaságoknak nagytarcsai inkubátorháza EU-s forrásokból épült, és egy ideig úgy tűnt, hogy a Q Pharma tápszergyárat, mikrobiológiai labort és csomagolóüzemet is létesít Bicskén uniós pénz segítségével. Legutóbb pedig a lélegeztetőgép-biznisz kapcsán merült fel Szeverényi Márk neve újra.

Szeverényi ugyanis annak a 2020. áprilisában alapított SRF Silk Road Fund Zrt.-nek a vezérigazgatója is egyben, amely ezzel egyidőben résztulajdonosa lett a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-nek. Ez azon cégek egyike volt, mellyel a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerződést kötött a lélegeztetőgépek beszerzésére. A 444 cikke szerint az 1000 darabos beszerzésre szóló kontraktus értéke 17 milliárd forint volt, vagyis gépenként 17 millió forint.

Az SRF Silk Road Zrt. egyik alapítója Veréb Balázs ügyvéd mellett pedig nem volt más, mint a vakcinaszerződésekkel érintett cégeknél is felbukkanó Vámosi-Nagy Zsolt. Itt érdemes kitérni arra az információra is, hogy Veréb Balázs IV. rendű vádlott egy nagyobb vesztegetési bűnügyben is.

A szálak még messzebbre vezetnek

De kanyarodjunk vissza Szeverényi Márkhoz! A testvére Szeverényi Ivonn Ildikó, akit Áder János a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezett ki még 2020. júliusában. A valaszonline-t a tárca sajtóosztálya arról tájékoztatta korábban, hogy a nagykövet Budapestről végzett feladata „az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése”.

Még érdekesebbé válik a történet, ha megjegyezzük, hogy a diplomata férje nem más, mint Szabó László volt külügyminiszter-helyettes és amerikai nagykövet, jelenleg a kormánypárti sajtótermékek kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója. A lap arra is felhívta a figyelmet, miszerint talán csak véletlen egybeesésről van szó, de Szabó 2020 áprilisában, a lélegeztető-beszerzések kellős közepén hagyta hátra a washingtoni missziót, kilépve a külügy kötelékéből. Az indok: „elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából”. Sógora, Szeverényi Márk pedig pont ezzel egyidőben kötötte meg a 17 milliárdos lélegeztetőgép-szerződést a külüggyel. 

Mfor-vélemény
Összefoglalva bár a kínai vakcinaszerződés mögött álló cég végső tulajdonosai, Tuza Máté és Gergely Csaba Mátyás teljesen ismeretlen személyeknek tűnnek - legalábbis semmilyen céges és internetes adatbázisban nem találtunk részletesebb információkat róluk a cikkben taglaltaknál -, a cégek előélete, a tulajdonosváltásokban szerepet játszó személyek és a tranzakciók időzítése alapján lehet kapcsolatot találni a mostani szerződéssel kedvezményezett kör és a lélegeztetőgép-bizniszben sikeres szereplők között. Amellett, hogy egyazon címen működtek fióktelepek, a lélegeztetőgép-bizniszben és a vakcinaszerződéseknél is ugyanazon személyek, ügyvédek bukkannak fel. Az egyes tulajdonosváltások időzítése is figyelemfelkeltő, hiszen feltűnő módon a kínai vakcinaszerződést megelőző időszakban, illetve azt követően zajlottak le ezek az üzletrész-átadások, melyek során háttérbe vonultak a lélegeztetőgép-bizniszhez különböző szinteken köthető személyek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!