<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Lakatos Benjamin vezérigazgató és a MET további menedzserei vásárolják ki a korábbi tulajdonostársakat.

Teljes egészében a menedzsment kezébe kerül az energiakereskedő MET, miután ismert tulajdonosai eladják a részesedésüket – írja az Index. A mostani döntés egy egy évvel ezelőtt megkezdett tárgyalássorozat eredménye, mely végén a korábbi tulajdonosok, Garancsi István, a Mol és Nagy György is kiszáll a MET-ből.

A menedzsment egy frissen alapított svájci entitáson (MET Capital Partners AG) keresztül, a nemzetközi ING Bank hitelének segítségével válik száz százalékos tulajdonossá. Arról egyelőre inkább csak találgatni lehet, miért adták el a folyamatosan nyereséges kereskedőcsoportot.


A tranzakció többlépcsős lesz, de első körben Lakatos Benjamin, illetve néhány vezetőtársa lesz a tulajdonos. A MET közölte azt is, hogy növekedési stratégiája megvalósításához további tőkét tervez bevonni, ennek első lépése első lépése a most lezárt menedzsment-kivásárlás.

A Mol a tranzakcióval kapcsolatban az MTI érdeklődésére közölte: az elmúlt 11 évben a MET sikeres multinacionális vállalattá nőtte ki magát, ami befektetésként is eredményes volt. A Mol 2009 óta már csak pénzügyi befektetőként van jelen a MET-ben, azóta nincs kontrollpozíciója a vállalatban, azt alapvetően a menedzsment irányítja. Hozzátették: a 2030-as stratégiájuknak megfelelően folyamatosan felülvizsgálják befektetéseiket, és úgy döntöttek, megválnak a MET-es tulajdonrészüktől.