<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez derül ki a frissen leadott, első, tört évre vonatkozó éves beszámolóból.

A tavalyi év talán egyik legnagyobb híre volt, hogy a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel igazán a saját lábára áll és önálló vállalkozásba fog. 2021 júniusában alapította meg az Odu Store Kft.-t, mellyel babaholmik árusításával foglalkozik. A fizikailag a Hegyvidék bevásárlóközpontban lévő üzlet az elmúlt hetekben nyitott meg, tavasszal pedig kiderült, hogy már működik a bababolt webshopja.

Mindezek fényében nem túl meglepő, hogy az első, tört évre vonatkozó beszámoló nem árulkodik hatalmas pénzmozgásról. Online kereskedelmi tevékenységnek köszönhetően 233 ezer forint bevételre tett szert az Odu Store, amivel szemben majdnem 2 millió forint anyagjellegű ráfordítás keletkezett. Személyi jellegű ráfordításra ugyanakkor nem költött, lévén, nincs a cégnek alkalmazottja.

Valaki kölcsönt adott a miniszterelnök lányának. Fotó: MTIValaki kölcsönt adott a miniszterelnök lányának. Fotó: MTI

Így végeredményben az első hónapok 1,7 millió forintos veszteséget eredményeztek Orbán Ráhel friss cégének.

Ezúttal az eredménybeszámolónál érdekesebb a cég mérlege, melynek főösszege majdnem 37 millió forint. A mérlegből kiderül, hogy 27,6 millió forintnyi forgóeszközzel rendelkezik, melynek nagyrésze, 17,4 millió forint pénzeszköz, majdnem 6,5 milliós készlettel rendelkezett a cég év végén és már volt 3,7 millió követelése. Ami a másik oldalt illeti, abból kiderül, hogy ez a több mint 17 millió forint pénzeszköz egy jókora kölcsönnek köszönhető.

A cégnek ugyanis 35,6 millió forintos tartozása van, mely teljes egészében rövid lejáratú. Ebből 8,6 millió forint a szállítókkal szemben keletkezett,

27 millió forint pedig kölcsön címén került a könyvekbe. Az azonban, hogy ki a hitelező, nem derül ki a kiegészítő mellékletből.

Még egy fontos dologról is árulkodik a mérleg. Az 1,7 millió forintos veszteség a tőkemegfelelés szempontjából kisebb problémát okoz, a saját tőke ugyanis ezzel 1,2 millió forintra csökkent, miközben a törzstőke 3 millió forint. A számviteli szabályok alapján a saját tőke nem lehet negatív tartományban és már az sem megengedett, hogy a jegyzet tőke felénél kisebb legyen. Ilyen esetben előfordulhat, hogy tőkerendezésre van szükség a tulajdonos által, ám afelől nincs túl sok kétségünk, hogy az Odu Store 2022-es éve sokkal jobban fog alakulni és egyenesbe billenti a cég gazdálkodását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.