2018. július 18. 09:58
mfor.hu

Czeglédy Gergő cégcsoportjának és partnereinek több milliárd forint értékben estek le állami megbízások az elmúlt években.

Kormányközeli gazdasági szereplőkkel együtt nyert el számos állami megbízást az utóbbi években egy befolyásos budapesti szocialista politikus, Czeglédy Gergő cégcsoportja – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

Az MSZP óbudai szervezetét vezető Czeglédy érdekeltségébe tartozó Perfektum cégcsoport üzleti partnerei között van Várnai Tamás, a Fidesz-közeli gazdasági kör egyik legrégebbi tagja és Boros Attila, a letelepedésikötvény-program egyik meghatározó szereplője. Czeglédy vállalkozása emellett egy közpénzből megvalósuló beruházás során Mészáros Lőrinc cégével is dolgozott együtt.

Czeglédi Gergő (forrás: obuda.hu) Czeglédi Gergő (forrás: obuda.hu)


Czeglédy (aki nem rokona a csalással gyanúsított szombathelyi Czeglédy Csabának) korábban a korrupciós ügyekbe belebukó Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke volt, de a párt belső ügyeit jól ismerő források a Direkt36-nak azt mondták, hogy közeli viszonyt ápol Molnár Zsolt budapesti pártelnökkel, az MSZP egyik legbefolyásosabb politikusával. A tényfeltáró központ emlékeztet arra, hogy Molnárt korábban több kritika is érte az ellenzéki oldalon azért, mert karrierje során jó kapcsolatokat épített ki a Fidesz egyes képviselőivel.

A Perfektum-cégcsoport közel 870 millió forintnyi közbeszerzést nyert el önállóan indulva. Emellett a Czeglédy-cégek más vállalatokkal együttműködve is jelentkeztek állami és önkormányzati megbízásokra, és konzorciumi partnereikkel közösen 3,9 milliárd forintnyi megrendelést kaptak. A nyilvánosan elérhető adatokból az nem derült ki, hogy Czeglédyék a konzorciumi bevételekből mekkora arányban részesültek, de a politikus cégei az elmúlt években rendre több száz milliós bevételt produkáltak.Czeglédy a Direkt36-nak tagadta, hogy a jelenlegi rendszer haszonélvezője lenne. Azt írta, hogy Várnait régóta ismeri, de szerinte ő nem tartozik a „NER-lovagok" közé. Várnai volt az ügyvezetője az első Orbán-kormány idején komoly állami megrendeléseket elnyerő Ezüsthajó Kft.-nek, jelenleg pedig ő az egyik igazgatósági tagja az Andy Vajna tulajdonában lévő Tv2-nek, a kormányközeli médiagépezet egyik legfontosabb elemének.

Czeglédy közölte azt is, hogy a letelepedési üzletben feltűnt Boros Attilával nem találkozott, Mészáros Lőrinc cégével pedig nem állt érdemi kapcsolatban. Czeglédy közölte azt is, hogy keményen meg kellett dolgoznia a tendergyőzelmekért. Azt állította, hogy mivel számos esetben elutasították az amúgy árban kedvező ajánlatait, ezért csak úgy tudtak nyerni, hogy jogi úton megtámadták a közbeszerzési eredményeket. Molnár Zsolt azt közölte, Czeglédy a politikai szövetségesei közé tartozik, de arról nincs információja, hogy mit csinálnak a cégei.