3p

A Roszatom tulajdonában lévő cég ezt saját forrásból oldja meg.

A növekvő rendelésállomány indokolja a Ganz Engineering és Energetika Gépgyártó Kft. gépparkjának modernizálását, erre a célra 2020-2021-ben 3 millió eurót, 2022-2023-ban 8 millió eurót (összesen 3,9 milliárd forintot) szánnak saját forrásból, és pályázati lehetőséggel is élni szeretnének - közölte Oleg Russzkih ügyvezető.

A Roszatom 100 százalékos tulajdonában lévő, budapesti székhelyű társaság fő profilja atomerőművi nagy teljesítményű szivattyúk és vízi erőművi kis teljesítményű turbinák gyártása, emellett itt végzik a termékek üzemi próbáját, illetve gondoskodnak a szállításról.

Atomerőművekbe való szivattyúkat gyártanak a Ganz üzemében. (Fotó: MTI/Beliczay László)
Atomerőművekbe való szivattyúkat gyártanak a Ganz üzemében. (Fotó: MTI/Beliczay László)

Oleg Russzkih elmondta, hogy az egyik fő megrendelőjük a Roszatom. Az orosz állami konszern külföldön épülő atomerőműveibe Kőbányán gyártják a nagy teljesítményű szivattyúkat, és jelentős tételt képviselnek az egyiptomi vízügyi minisztérium megbízásai is.

A társaság jelenlegi rendelésállománya 130 millió dollár, ami a tervek szerint az év végére eléri a 200 millió dollárt. Arra számítanak, hogy a Paks II beruházáshoz várható megbízások sora, valamint az egyiptomi atomerőmű jövőre kezdődő építése további munkát hoz, és bővülhet a kis teljesítményű vízturbinák gyártása is - ismertette Oleg Russzkih.

Hozzátette, hogy ehhez növelni kell a létszámot is. Mintegy 80 új munkatársat szeretnének felvenni, főleg hegesztőkre, szerelőkre, esztergályosokra, tervezőkre, projektvezetőkre lenne szükség.

Az ügyvezető hangsúlyozta, a koronavírus-járvány idején sem álltak le a gyártással. Ugyanakkor gondot jelent, hogy a megrendelők az utazási korlátozások, a határzárlat miatt nem tudtak Budapestre jönni átvenni az elkészült árut, emiatt a cég később jut bevételhez.

Az atomenergetikai projekteknél az előfinanszírozás minimális, 10 százalék előleggel indul, a teljes ár fizetése a kiszállítás után két-három hónappal után történik - jelezte az ügyvezető.

A nyilvános cégadatok szerint a Ganz Engineering és Energetika Gépgyártó Kft. 2019-ben 2,4 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ér el, ebből mintegy 300 millió forint belföldről, 2,1 milliárd forint exportból származott. Az adózás előtti veszteség elérte a 979 millió forintot.

Az ügyvezető elmondta, hogy 2020-ban sem tudtak javítani az eredményen a pandémia következtében előállt helyzet miatt. Ezért anyacégük, az Atomenergomash, a Roszatom gépgyártó divíziója 20 millió euróval segítette a budapesti gyártást 2018-2020 között vállalaton belüli finanszírozással, amit majd vissza kell fizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!