3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Kormányrendelet született róla, Göd közigazgatási területe lett az első ilyen övezet az országban, ahol a Samsung gyára is található. 

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet is, amely szerint

„a kormány a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása, a  COVID-19 koronavírus fertőzés okozta tömeges megbetegedéssel járó humánjárvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából”

 különleges gazdasági övezeteket jelölhet ki.

A rendelet részletezi, mely területek lehetnek ilyen övezetek, eszerint:

  • a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított,
  • legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és
  • munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló helyszínt és annak közvetlen környezetét a kormány rendeletében különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja.

A rendelet kimondja azt is, hogy a különleges gazdasági övezet területét és a beruházással közvetlenebbül érintett települési önkormányzatokat a kormány rendeletében határozza meg. Ahol a rendelet megyét említ, azon a főváros területén kijelölésre kerülő különleges gazdasági övezet esetében a fővárost kell érteni.

Továbbá a meghatározott területen fekvő forgalomképtelen, törzsvagyonba tartozó közterület, közpark, közút tulajdonjogát annak terheivel, és az azokkal kapcsolatos egyéb kötelezettségekkel együtt a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata szerzi meg.

A gödi Samsung gyár (Fotó: Szigetváry Zsolt)A gödi Samsung gyár (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A rendelet hatálybalépésének napján a helyi iparűzési adó alanyának a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat illetékességi területén fennálló iparűzési adókötelezettsége megszűnik, amelyet az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség szempontjából úgy kell tekinteni, mintha az iparűzési adó alanya székhelyét áthelyezte, telephelyét megszüntette volna.

A kormány a rendelet hatályát 2020. június 15-ig, vagy a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbíthatja.

Gödön lett az első ilyen övezet

A pénteki kormányrendelet máris döntött arról, hogy Göd közigazgatási területén kijelölnek ilyen különleges gazdasági övezetet. 

Miért pont Gödön? A Pest megyei településen található a Samsung egyik gyára. A Samsung SDI egyébként tavaly ősszel jelentette be, hogy mintegy 390 milliárd forintból bővítik a gödi akkumulátorgyártó üzemet, a beruházás 1200 új munkahelyet hoz létre. Ebbe az állam is beszállt, vissza nem térítendő támogatást adtak a beruházáshoz. A támogatás miatt az Európai Bizottság vizsgálatot indított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.