2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Japán lapértesülések szerint a tokiói ügyészség letartóztatta a Renault-Nissan konszern vezérét. Carlos Ghosn ellen az a vád, hogy megszegte a pénzügyi szabályokat.

Nem mindennapos dolog, ha egy óriáscég vezérét letartóztatják, azonban a sajtóbeszámolók szerint az autóipar egyik legbefolyásosabb figurájával ez a szégyen most megtörtént. Carlos Ghosn, aki a Nissan és a Mitsubishi autógyártó vállalatok elnöki posztja mellett a Renault-Nissan konszern vezére ellen azért léphetetett fel, mert a vádak szerint megszegte a pénzügyi szabályokat. A Financial Times beszámolója szerint ez azt jelenti, hogy a valós jövedelménél alacsonyabb összeget vallott be.

A hatósági lépés kapcsán mind az érintett, mind az általa vezetett vállalatok rögtön leszögezték, hogy együttműködnek a vizsgálatok során. Ennek ellenére a befektetők erősen elbizonytalanodtak, amit jelez az is, hogy a Renault részvények a hír hatására 5 százalékkal zuhantak hétfőn, ez azonban csak a kezdet volt, mert a délelőtt során tartós lett a lejtmenet, és a déli órákra már 12 százalék feletti volt a mínusz.

Úgy tűnik, hogy a költségcsökkentés mestereként ismert Carlos Ghosn ezt a tevékenységét most saját érdekében kamatoztatta. Ez egyébként azért is meglepő, mert a globális autóipar egyik legismertebb, legsikeresebb és legbefolyásosabb szereplője, ennek köszönhetően pedig anyagilag is a legelismertebb vállalatvezetők közé tartozik. Mind a szakma, mind a média azt tartja róla, hogy ha ő nincs, akkor aligha menekül meg a Nissan a biztos csődtől. Abban is kulcsszerepe van, hogy létrejött a Renault-Nissan szövetség, ezt követően pedig az ahhoz tartozó vállalatok (Renault, Nissan, Mitsubishi) vezetőjeként jó érzékkel irányítja a folyamatosan gyarapodó vállalatcsoportot.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!