2018. november 19. 11:22
mfor.hu

Japán lapértesülések szerint a tokiói ügyészség letartóztatta a Renault-Nissan konszern vezérét. Carlos Ghosn ellen az a vád, hogy megszegte a pénzügyi szabályokat.

Nem mindennapos dolog, ha egy óriáscég vezérét letartóztatják, azonban a sajtóbeszámolók szerint az autóipar egyik legbefolyásosabb figurájával ez a szégyen most megtörtént. Carlos Ghosn, aki a Nissan és a Mitsubishi autógyártó vállalatok elnöki posztja mellett a Renault-Nissan konszern vezére ellen azért léphetetett fel, mert a vádak szerint megszegte a pénzügyi szabályokat. A Financial Times beszámolója szerint ez azt jelenti, hogy a valós jövedelménél alacsonyabb összeget vallott be.

A hatósági lépés kapcsán mind az érintett, mind az általa vezetett vállalatok rögtön leszögezték, hogy együttműködnek a vizsgálatok során. Ennek ellenére a befektetők erősen elbizonytalanodtak, amit jelez az is, hogy a Renault részvények a hír hatására 5 százalékkal zuhantak hétfőn, ez azonban csak a kezdet volt, mert a délelőtt során tartós lett a lejtmenet, és a déli órákra már 12 százalék feletti volt a mínusz.

Úgy tűnik, hogy a költségcsökkentés mestereként ismert Carlos Ghosn ezt a tevékenységét most saját érdekében kamatoztatta. Ez egyébként azért is meglepő, mert a globális autóipar egyik legismertebb, legsikeresebb és legbefolyásosabb szereplője, ennek köszönhetően pedig anyagilag is a legelismertebb vállalatvezetők közé tartozik. Mind a szakma, mind a média azt tartja róla, hogy ha ő nincs, akkor aligha menekül meg a Nissan a biztos csődtől. Abban is kulcsszerepe van, hogy létrejött a Renault-Nissan szövetség, ezt követően pedig az ahhoz tartozó vállalatok (Renault, Nissan, Mitsubishi) vezetőjeként jó érzékkel irányítja a folyamatosan gyarapodó vállalatcsoportot.