<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem a pop néhai királyának Thriller című anyaga a legtöbb példányban eladott album.

Hosszú időn keresztül volt a legtöbb példányban eladott lemez Michael Jackson albuma, a Thriller. Az amerikai zenei szövetsége, a Recording Industry Association of America (RIAA) most tette közzé legfrissebb adatait, amely szerint letaszították Jacksont a trónról, idézte a számokat a Marketwatch.

Michael Jackson albuma annak idején olyan galaktikus eladási számokat produkált, így annak megdöntésére a mai sztároknak sokak szerint nincs sok esélyük. Ennek megfelelően, az új listavezető sem egy feltörekvő vagy éppen csúcson lévő előadó, hanem egy negyven éve állócsillagnak számító banda. A legtöbb példányban eladott hanghordozó (lemez, kazetta, cd, illetve immár stream) az Eagles Greatest Hits 1971-1975 című anyaga lett.

Az Eagles anyaga a most publikált adatok szerint 38-szoros platinalemez, míg a Thriller 33-szoros. Érdekesség, hogy a RIAA statisztikái szerint a harmadik helyen is az Eagles áll, a Hotel California című lemezével, ez 26-szoros platina. Az Egyesült Államokban a platina lemez cím az egymilliós értékesítés után jár, tehát az Eagles legnagyobb slágereit tartalmazó album 38 milliós példányszámnál tart, míg Jackson lemezét 33 millióan vették meg.

A top 10-es listán egyébként elsősorban klasszikusnak számító együttesek és előadók találhatók, hiszen a dobogós lemezek után Billy Joel, a Led Zeppelin, a Pink Floyd és az AC/DC található a rangsorban. A tíz legjobb utolsó három helyezettje Magyarországon vélhetőleg jóval kisebb népszerűségnek örvend, mint a tengerentúlon, Garth Brooks, a Hootie and the Blowfish és a Fleetwood Mac áll a 8-10. helyen.

Az utóbbi években egyébként a klasszikus hanghordozók, mint lemez vagy a magnókazetta forgalma gyakorlatilag nullára esett, de a – korábbiakkal összevetve - CD-kből is nagyon alacsony példányszámok kelnek el. Ezzel szemben nagyon megugrott az online zeneletöltés, és ma már ez, illetve a streames médiafogyasztás adja a forgalmat. A cikk szerint egyébként a RIAA nem is tartott sokáig lépést ezekkel a folyamatokkal, és statisztikáiban csak 2013 óta méri az ilyen típusú vásárlásokat.