3p

A harmadik negyedéves bevételei és a nyeresége is magasabb lett a piaci várakozásoknál. A jelentős bizonytalanság miatt a vezetőség nem adott ki előrejelzést az idei évre, de a 2021-ben fizetendő osztalékban szeretnék kompenzálni a befektetőket azért, hogy az idén elmaradt a nyereségrészesedés.

Sikeres negyedévet zárt az OTP Bank a harmadik negyedévben, a teljes bevétele és a kamatbevételei is emelkedtek éves alapon 2020 harmadik negyedévében, s a műkődési eredménye is 2 százalékkal növekedett - olvasható  ki a legnagyobb hazai hitelintézet ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. Jelentős volt az éves növekedés és az elemzői várakozásokat is sikerült felülmúlni. Az elemzők jóval pesszimistábbak voltak a kockázati költségekkel kapcsolatban, míg a vezetőség szerint az első félévben már elég céltartalékot képeztek.

A legjobban a szerb leánybank teljesített. Fotó: MTI
A legjobban a szerb leánybank teljesített. Fotó: MTI

A pandémiás helyzet ellenére a bank növekedni tudott a harmadik negyedévben. Negatívum azonban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, hogy a kamatmarzsok csökkenése tovább folytatódott, még ha a romlás üteme 7 bázispontra is lassult. A harmadik negyedévre 3,56 százalékra mérséklődött a marzs. A csökkenés fő okozója a gyengülő rubel és hrivnya volt, mely által a magasabb marzsú leányok kisebb mértékben járultak a csoportszintű eredményhez. Magyarországon a kamatvágás ellenére tudott emelkedni a marzs, melyet a mérlegszerkezet kedvező alakulása segített. Pozitívum, hogy a harmadik negyedévben csak Romániában vágták az alapkamatot.

A kockázati költségek jóval elmaradtak a várttól és éves alapon a felénél is jobban csökkentek. Az 5 milliárd forintos kockázati költség szinte egésze abból származik, hogy a lakossági hitelek egy részét is Stage 1-ről Stage 2-re módosították, mely módosítás a vállalati hiteleknél már az első negyedévben megtörtént. Az átsorolás előremutató volt, a negyedévben még mindig nem romlott a portfólió minősége, azonban amíg a moratóriumok fennállnak, addig nem tudunk pontos képet kapni - jegyzik meg az Equilor elemzői.

A konszolidált adózott eredmény éves alapon 7 százalékkal emelkedett és meghaladta az elemzői várakozásokat. Az egyes leányok eltérő képet mutatnak, a magyarországi tevékenység 10 százalékkal növekedett éves alapon. A legnagyobb növekedés Szerbiában volt, ahol egy akvizíció is segítette a leányt, míg az orosz növekedés mögött az értékvesztési visszaírás áll. A szlovén bank integrálása is segítette az éves növekedést. A negyedévben a horvát, montenegrói és bolgár leányok teljesítettek a leggyengébben, 45, 42, illetve 35 százalékkal csökkentek éves alapon. Ezek mögött az értékvesztések jelentős emelkedése áll, mely a pandémia miatti modellfrissítés miatt került elszámolásra, főleg mert ez a három ország van leginkább kitéve a turizmusnak. A külföldi leányok eredményhozzájárulása ebben a negyedévben is 50 százalékos volt.

A bank stabil pénzügyi hátérrel rendelkezik, így a vezetőség számára ismét nyitva az út újabb felvásárlási célpontok felé, valamint kifizessék az elmaradt osztalékot is 2021-ben. A legnagyobb kérdőjel azonban továbbra is, hogy hogyan fog a nem teljesítő hitelek aránya alakulni, amikor vége lesz a moratóriumoknak az országokban.

A harmadik negyedéves eredményekről az OTP reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tart, amelyről természetesen lapunk is beszámol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!