2019. április 10. 10:14
mfor.hu

Magyar idő szerint délután háromkor indul a közvetítés, a Cheppers fejlesztői egyszerre 10 millió látogató fogadására tették alkalmassá a szájtot.

A magyar Cheppers fejlesztő cég üzemelteti azt a honlapot is, amelyen az amerikai National Science Foundation a mai napon közzéteszi az első képeket egy fekete lyukról. Az Event Horizon Telescope (EHT) projekt weboldala mögötti felhő alapú infrastruktúrát a hazai cég a rendkívüli érdeklődésre tekintettel felkészítette a kiugró, várhatóan akár tízmilliós nagyságrendű terhelésre, áll a Cheppers szerdai közleményében.

Most még így képzeljük el a fekete lyukakat, de ez délután háromtól jó eséllyel meg fog változni. Most még így képzeljük el a fekete lyukakat, de ez délután háromtól jó eséllyel meg fog változni.

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics webes jelenléte (https://bhi.fas.harvard.edu/) a Drupal OpenScholar alkalmazásra épül, mely rendszer fejlesztésében a magyar csapat is közreműködött. A mögöttes infrastruktúrát az Amazon Web Services (AWS) cloud szolgáltatásaira építve pedig a Cheppers tervezte és ők is üzemeltetik egy éve. Az Event Horizon Telescope projekt weboldalán fogják nyilvánosságra hozni a fekete lyukakról készült első felvételeket.

A közép-európai idő szerint 15 órakor kezdődő közvetítés iránt óriási az érdeklődés a világ minden táján, ezért a várhatóan hatalmas terhelésre felkészülve a magyar Cheppers lehetővé tette, hogy egyidejűleg akár 10 millió látogató is megtekintse az általa üzemeltetett webes felületen publikált képeket.

A közvetítés itt tekinthető meg: https://eventhorizontelescope.org