<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Durva csökkenést mutat a máciusi beszerzésimenedzser-index. 

A BMI szezonálisan kiigazított márciusi értéke 29,1 pont lett. A válaszadók az előző hónaphoz képest lényegesen kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Eszerint a korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,5). A felmérésben vizsgált részindexek többsége durván csökkent februárhoz képest, ennek mértéke hat esetben haladta meg a 20 százalékpontot. 

2009-ben sem volt ennyire rossz a mutató

A feldolgozóipari vállalatok körében végzett felmérés szerint előző hónapban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott. A korábbi legalacsonyabb márciusi értéket 2009-ben mérték a pénzügyi válsággal kapcsolatban (38,3).

A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont alatt maradt. Utoljára 2019 decemberben volt 50 pont alatt az index, ami az elmúlt fél évben folyamatosan 50,0 pont körül ingadozott. 

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, és 50 pont alá kerülve a termelt mennyiség csökkenését jelzi az előző hónappal összevetve, első alkalommal. A mostani érték mélyen átlag alatti, 1995 óta soha nem volt alacsonyabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe drasztikusan gyengült, és 50 pont alá kerülve jelzi, hogy az új rendelések állománya alacsonyabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték mélyen átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig soha nem mértek alacsonyabb márciusi értékeket.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem erősebb lett. Az index értéke az elmúlt egy évben majdnem végig 50 pont alatt volt. 

(Fotó: depositphotos.com)(Fotó: depositphotos.com)

A vásárolt készletek indexe harminchét havi bővülés után második alkalommal szűkül, egyre erős ütemben. Az idei márciusi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a legkisebb márciusi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan márciusban is csökkenésre utal, második alkalommal egy havi bővülés után. 

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadók szerint. 

A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és ennek üteme erősebb, mint februárban volt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértek, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, és 50 pont alá zuhant. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index öt hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október kivételével növekedést hozott.

Drágulás és áruhiány 

Márciusban az acélipari termékek, alapanyagok, gyümölcsök, liszt, palack és tojás kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt adalékanyagokból, élesztőből, fertőtlenítőszerből, fuvarkapacitásból, kínai alapanyagokból, maszkokból, olasz importtermékekből,  orvosi technikai eszközökből, öntvényekből, papírból, segédanyagokból, szállítmányozási kapacitásból és védőfelszerelésekből (pormaszkból).

Jelentősebb árcsökkenésről polipropilén és réz esetében számoltak be a válaszadók.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.