2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A Parragh László vezette MKIK-hoz tartozó Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves felmérése szerint 2023. júliusban 17 pontra csökkent a negyedéves konjunktúramutató az áprilisi 25 pontról - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet júliusban a negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésben 350 cégvezető véleményét kérdezte meg vállalata üzleti helyzetéről, kilátásairól. A negyedéves bizonytalansági mutató értéke 2023. júliusban 43 pontos szinten áll, áprilishoz képest 5 pontos emelkedés tapasztalható, ami arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése növekvő mértékben bizonytalan - ismerték el a közleményben.

Parragh László MKIK-elnök lassan kezdi azt látni, amit a többség? Fotó: mfor.hu
Parragh László MKIK-elnök lassan kezdi azt látni, amit a többség? Fotó: mfor.hu

A jelenlegi üzleti helyzet júliusi egyenlegmutatója 37 pontra csökkent az áprilisi 44-ről, a várható üzleti helyzet megítélése pedig júliusban 31 pontra mérséklődött az előző negyedévi 42-ről. A vállalkozások júliusi helyzetértékelése és várakozásai továbbra is kedvezőek, az áprilisi jelentősebb javulást követően azonban ismét a 2023. januári szinthez hasonló értékeket tapasztaltak.

A felmérés szerint a legalább 20 főt foglalkoztató vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága júliusban összességében 79 százalékos, a 20-249 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozások körében 77, míg a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok körében 81 százalékon áll. 2023 áprilisához képest a kis- és középvállalkozások kapacitáskihasználtsága 3 százalékponttal csökkent, a nagyvállalatoké viszont 4 százalékponttal nőtt.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a nagyvállalatok körében 2, míg a kis- és középvállalkozások körében 6 százalékponttal alacsonyabb a kapacitáskihasználtság átlagos értéke. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!