TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Összesen 71 magyar nagyvállalat szerepel a Coface hitelbiztosító a régió 500 legnagyobb cégét felsoroló listáján, ezzel Magyarország az összehasonlításban szereplő tizenkét ország közül a második helyen áll. A lengyel olajipari mamut vezeti a rangsort, majd a cseh Skoda és a magyar Mol következik. A kedvező gazdasági környezetet az érintett nagyvállalatok ki tudták használni, ezt mutatja, hogy az összesített árbevételük közel 12 százalékkal 652 milliárd euróra nőtt.

Növelték összesített árbevételüket a közép-kelet-európai régió legnagyobb vállalatai - közölte a különböző országokat és vállalatokat fizetési kockázat szerint minősítő Coface hitelbiztosító, amely évről évre elkészíti a Top500-as listát, amely a térség 500 legjelentősebb cégét rangsorolja. (A teljes elemzés itt elérhető.)

A 2017-es eredmények alapján elkészült legfrissebb elemzés szerint a régió 500 legnagyobb vállalata összesen 652 milliárd eurós árbevételt ért el, ami kiemelkedő, közel 12 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Az egy nagyvállalatra jutó árbevétel pedig 1,3 milliárd euróra gyarapodott. (Ez gondolom, hogy az átlagos árbevétel – ha igen, akkor azt is bele kellene írni, illetve vagy a változás mértékét vagy a tavalyi átlagos árbevételt is fel kellene tüntetni, hogy összehasonlítható legyen.)

Lendületes bővülés
A Coface szakértői szerint a régiós nagyvállalatok ki tudták használni a kedvező gazdasági környezetet, a régiós GDP ugyanis 2017-ben 4,5 százalékkal nőtt, ami az elmúlt nyolc év legjobb eredménye és jóval meghaladja a 2016-ban elért 3,1 százalékos tempót. A hitelbiztosító előrejelzése szerint a régió lendületben marad, hiszen 2018-ban is 4,1 százalékos GDP-bővülés várható.

Árnyalja a kedvező képet, hogy bár a régióban a munkanélküliség összességében látványosan csökkent, közben egyre több ágazatban égető munkaerőhiány alakult ki, ez pedig közvetve a bérek emelkedéséhez vezetett.

A szakértők rámutatnak arra is, hogy bár a régiós GDP növekedett, és ebből a nagyvállalatok is profitálni tudtak, ugyanakkor a Coface statisztikái szerint a GDP-vel súlyozott átlagos fizetésképtelenségi kockázat 2017-ben romlott, szemben a 2015-ös és 2016-os javuló trenddel.  A fizetésképtelenné vált cégek pedig többnyire olyan kis- és középvállalkozások, amelyek nem tudták meglovagolni a kedvező gazdasági környezetet.

Régiós mamutok
Azt, hogy a nagyvállalatok viszont éltek a kedvező gazdasági klíma adta lehetőséggel mutatja, hogy az listán szereplő 500 nagyvállalatból 398 cég, tehát a 80 százalékuk növelte az árbevételét 2017-ben az előző évhez képest. Ez az arány 2016-ban mindössze 63 százalékos volt. A Coface szerint egyre nehezebb felkerülni az 500-as listára, 2010-ben ehhez ugyanis elég volt 354 millió eurós árbevételt, 2017-ben azonban már 445 millió euróra volt szükség.

A régió legnagyobb vállalata a lengyel olajipari cég, a PKN Orlen, amely 20 százalékos emelkedéssel 22 milliárd eurós árbevételt ért el 2017-ben. A második az árbevételét 17 százalékkal 16 milliárd euróra növelő csehországi Skoda Auto. A harmadik helyen áll a magyar olajcég, a Mol, 13,3 milliárd eurós árbevétellel, ami 16 százalékos többletet jelent.

Magyar tükör
A Coface Top 500-as listáján összesen 71 magyar cég szerepel, ezzel Magyarország a második, mert ennél több céget csak Lengyelország delegált a Coface-rangsorba. A szóban forgó 71 nagyvállalat több mint 244 ezer embernek ad munkát, összesített árbevételük megközelítette a 96 milliárd eurót 2017-ben. A nettó nyereségük pedig 5,2 milliárd euróra rúgott.

A magyarországi rangsort a Mol vezeti, majd az Audi Hungaria és az MVM következik. A top 10-ben szerepel továbbá a kecskeméti Mercedes-gyár és az esztergomi Suzuki-gyár, illetve a Bosch, a Flextronics, a Samsung és a General Electric magyar leányvállalata, valamint a Tesco.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.