3p

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként hozzájutott olyan bizalmas adatokhoz, amelyekből kiderül, hogy egy Matolcsy Ádám köréhez kötődő cég több nagyértékű ingatlant is vásárolt az Egyesült Arab Emirátusokban. A tényfeltáró központ fotókat is talált az egyik lakásról, amelyben feltűnik egy figura, aki hasonlít a jegybankelnök fiához.

Ez a lakás egy kilencedik emeleti, tengerre néző, 286 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartman, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik. Ezt a lakást több mint egymilliárd forintért vette meg egy Future Holding Limited nevű cég, amely egy kiszivárgott adatbázis szerint a jegybankelnök fiának környezetéhez kötődik. A cég kapcsolattartói adatainál ugyanis olyan email címek vannak megadva, amely egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, valamint korábbi feleségéhez, illetve egyik régi ismerőséhez kötődnek.

A Direkt36 emellett egy Matolcsy Ádám nevével ellátott, nyilvános Pinterest-fiókon keresztül rátalált több olyan fotóra is, amelyek a számos egyező részlet alapján a One at Palm Jumeirah-ban található luxusingatlanban készültek. Több fotón egy Matolcsy Ádámra hasonlító férfi is látható. Néhány órával azután, hogy a Direkt36 kérdéseket küldött Matolcsy Ádámnak, a fiókból eltűnt a lakás képeit tartalmazó mappa linkje.

Dubaj tele van luxusingatlanokkal - a hírek szerint nem ritka a magyar ügyfél az ingatlanosok körében.
Dubaj tele van luxusingatlanokkal - a hírek szerint nem ritka a magyar ügyfél az ingatlanosok körében.
Fotó: Depositphotos

A Future Holding emellett három másik ingatlant is megvásárolt Dubajban a kiszivárgott adatok szerint. Ezek közül egynél Matolcsy Ádám egyik régi ismerősének és alkalmazottjának az email címe van megadva kapcsolattartónak, míg a másik kettőnél nem szerepel semmilyen elérhetőség. A négy ingatlan közül három időközben eladásra került, köztük a One at Palm Jumeirah-beli apartman is, amelyet az eredeti árhoz képest több mint egymilliárd forinttal többért adtak tovább.

A több százezer dubaji ingatlan tulajdonosi információit tartalmazó adatbázist a washingtoni központú, a nemzetközi bűnözést kutató Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) szerezte meg, majd megosztotta a norvég E24 nevű üzleti híroldallal és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű tényfeltáró újságírói hálózattal, amely koordinálta a több tucat szerkesztőség részvételével zajló, Dubai Unlocked elnevezésű nemzetközi projektet. Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt a nyomozásban.

A birtokukba került információkkal kapcsolatban a Direkt36 megkereste Matolcsy Ádámot és az ingatlanügyletekben résztvevő, hozzá kötődő személyeket. Küldtek kérdéseket Matolcsy Györgynek is, mire a Magyar Nemzeti Bank annyit reagált, hogy a jegybankelnök

„a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!